Tramps par aiziešanu no Sīrijas izlēmis, konsultējies ar Turcijas prezidentu Erdoanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergey Guneev / Sputnik

ASV prezidents Donalds Tramps šokējošo lēmumu par Savienoto Valstu karaspēka atvilkšanu no Sīrijas pieņēmis telefonsarunas gaitā ar Turcijas kolēģi Redžepu Tajipu Erdoanu, kurš sacījis, ka Sīriju no tur palikušajiem džihādistiem varētu attīrīt Turcija, piektdien, 21. decembrī, vēsta laikraksts Hurriyet.

Erdoanam un Trampam bijusi telefonsaruna pagājušo piektdien, un tās gaitā Tramps savam nacionālās drošības padomniekam Džonam Boltonam licis "sākt strādāt", lai sagatavotos karaspēka atvilkšanai.

Tramps rīkojumu Boltonam izteicis pēc tam, kad bija pavaicājis Erdoanam, vai Turcija "varētu attīrīt pārpalikušos Islāma valsts elementus, jā mēs aizejam no Sīrijas".

Erdoans sacījis, ka Turcija attīrījusi no Islāma valsts Sīrijas ziemeļus savas pirmās militārās operācijas gaitā 2016. un 2017. gadā un ka varētu to darīt atkal. Tramps atbildējis, ka lai tad tā arī dara un rīkojas, vēsta Hurriyet.

Tramps par lēmumu atvilkt karaspēku no Sīrijas paziņoja pēc tam, kad Erdoans bija draudējis uzsākt jaunu operāciju pret Sīrijas kurdu vienībām, kas līdz šim bijis nozīmīgākais militārais spēks ASV atbalstītajās sauszemes operācijās pret Islāma valsti.

Attiecības ASV un Turcijas starpā saglabājās saspīlētas Savienoto Valstu militārās klātbūtnes dēļ Sīrijā, kur ASV sniedza militāro atbalstu kurdu Tautas aizsardzības vienībām (YPG), kas veido Sīrijas Demokrātisko spēku (QSD) kodolu.

Pagājušajā nedēļā Erdoans draudēja, ka Turcija sāks ofensīvu pret YPG "dažu tuvāko dienu laikā" uz austrumiem no Eifratas, kura kopā ar QSD izvietoti ASV karavīri.

ASV un Turcijas attiecības uzlabojušās kopš oktobra, kad Ankara atbrīvoja apcietināto ASV garīdznieku.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu