Neoficiāli nodarbināts strādnieks kļūst par invalīdu - jūrmalnieka Florija stāsts (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Invalīdu automašīnas stāvvieta. Ilustratīvs attēls.
Invalīdu automašīnas stāvvieta. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Oktobra sākumā jūrmalnieks Florijs cieta nelaimes gadījuma, kļūdams par invalīdu, bet bijušais darba devējs atteicies palīdzēt; lai gan vīrietis strādājis neoficiāli, cerība izcīnīt sociālās garantijas pastāv - vēsta LNT raidījums "Degpunktā".

Florijs uzsāka darbu 3. septembrī kā sētnieks, bet drīz tika norīkots tīrīt jumtus. Nekādi īpašie drošības stiprinājumi nebija, vēsta raidījums.

9. oktobrī notika nelaime - vīrietis darba vietā kritis no liela augstuma un rezultātā kļuva par invalīdu.

Oktobra beigās viņš no slimnīcas izrakstīts. Pagāja kādas divas nedēļas, bet darba devējs nelicies par viņu ne zinis.

Florijs pats uzmeklēja savu darba devēju, bet tas sākumā savu bijušo darbinieku nemaz neatpazina. Galu galā darba devējs atteicies sniegt Florijam palīdzību.

Patlaban Florijs atrodas naudas grūtībās - ārstēšana izmaksājusi dārgi un viņš bijis spiests aizņemties, tomēr slimnīcai viņš parādā joprojām. Vēl jāsamaksā par dzīvokli, citādi jau 31. decembrī viņš var tikt izlikts uz ielas.

Visu vēl skumjāku padara fakts, ka Florijs pie darba devēja strādājis neoficiāli, līdz ar to nekādas sociālās garantijas viņam nepienākas.

Valsts darba inspekcija norāda, ka Florijs ir līdzatbildīgs par stāvokli, kādā nonācis, jo piekritis strādāt bez līguma. Taču situācija nav bezcerīga.

"Mums normatīvajos dokumentos ir noteikts - ja nereģistrēta nodarbināta persona ir cietusi nelaimes gadījumā, tad arī Valsts Darba inspekcija izmeklē šos nelaimes gadījumus," teic inspekcijas Darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa.

"Protams, mums būs jāpierāda, vai cilvēks tiešām tur ir strādājis un visus pārējos ar nelaimes gadījumu saistītos apstākļus."

Bet sociālas garantijas pēc nelaimes gadījuma pienākas tikai tiem, kuri bijuši oficiāli nodarbināti un par kuriem maksāts sociālais nodoklis.

Tādā gadījumā Florijam atliek cerēt, ka iepriekšējais darba devējs veicis sociālās iemaksas. Tikai tad viņš varētu cerēt saņemt sociālās garantijas.

Savukārt vīrieša bijušajam darba devējam var draudēt nopietnas nepatikšanas, ja pierādītos, ka viņš neoficiāli nodarbinājis darbinieku un vēl slēpis nelaimes gadījumu, vēsta raidījums "Degpunktā". 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu