LOSP vēlas samazinātu PVN likmi arī gaļas un piena produktiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Grilētas gaļa lielveikalā.
Grilētas gaļa lielveikalā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) nākamgad plāno strādāt pie tā, lai panāktu samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes ieviešanu arī gaļas un piena produktiem līdzīgi, kā tas ir Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem, aģentūru LETA informēja LOSP sabiedrisko attiecību speciāliste Krista Garkalne.

Viņa uzsvēra, ka starp LOSP nākamā gada misijām ir turpināt vērtēt samazinātās PVN likmes augļiem, ogām un dārzeņiem ieviešanas rezultatīvos rādītājus, paralēli pierādot un panākot samazinātās PVN likmes ieviešanu arī gaļas un piena produktiem, jo tas ir viens no galvenajiem instrumentiem, lai nosargātu savu ražotāju produkcijas īpatsvara noturēšanu vietējā tirgū.

Tāpat LOSP plāno turpināt darbu pie vietējo ražotāju interešu aizstāvības un cīņas ar ēnu ekonomiku, informēja Garkalne.

Pēc viņas teiktā, LOSP jau nemitīgi uztur sarunas ar atbildīgajām institūcijām, lai risinātu kontrolēs konstatēto importa un vietējās produkcijas īpatsvaru nesakritību tirgū, kas liecina, ka liela daļa produkcijas tiek ievesta bez nodokļiem.

Viņa atgādināja, ka cīņa ar ievestās produkcijas uzdošanu par pašu saražoto lauksaimniecības produkciju, pilnas informācijas nenorādīšanu tirgošanās vietā par tirgošanās dalībnieku, pārtikas aprites noteikumu neievērošanu, cenas norādīšanu bez PVN un kases aparātu neizmantošanu norit jau gadiem.

"Joprojām pastāvam uz elektronisko pavadzīmju sistēmas ieviešanu Latvijā, jo mūsu mērķis ir pircējiem nodrošināt kvalitatīvu un pieejamu vietējo produkciju," uzsvēra Garkalne.

Tāpat viņa pastāstīja, ka nākamgad turpināsies cīņa par Eiropas Savienības (ES) Kopējās lauksaimniecības politikas piedāvājumu 2021.-2027 periodam. LOSP jau šogad aizsāka un nopietni turpina darbu pie tā, lai Latvijai panāktu labāku ES finansējuma sadali un nosacījumus nākotnes Kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros.

"Neatbalstām Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto KLP finansējuma samazinājumu, jo salīdzinājumā ar finanšu periodu no 2014. līdz 2020. gadam Kopējās lauksaimniecības politikas finansējums finanšu periodā no 2021. līdz 2027. gadam samazināsies par 5%, lai gan izaicinājumi un sabiedrības prasības pret lauksaimniekiem pieaug," uzsvēra LOSP.

LOSP plāno turpināt cīņu par savu pozīciju, jo tiešajiem maksājumiem Latvijas lauksaimnieku ieskatā ir jābūt vienādiem visās ES dalībvalstīs, novēršot tiešo maksājumu atbalsta atšķirības starp ES dalībvalstīm. "Mūsu lauksaimniekiem tieši tāpat jācīnās ar visiem tiem pašiem izaicinājumiem, kā citiem ES zemniekiem," atgādina padomes sabiedrisko attiecību speciāliste.

Pēc viņas sacītā, LOSP turpinās arī aizstāvēt īpašos noteikumus sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa piemērošanai, ņemot vērā aizvien pieaugošās darbaspēka problēmas lauksaimniecības nozarē. LOSP ieskatā sezonas laukstrādnieku ienākumu nodoklis ir būtisks un jāsaglabā, turklāt tas ir nepieciešams arī citās lauksaimniecības nozarēs, piemēram, graudkopībā, sezonas darbiem, tādiem, kā akmeņu lasīšana un sēklu lauku ravēšana.

Jau ziņots, ka PVN samazinātā likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem Latvijā piemērota uz laiku no šā gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim.

LOSP apvieno 58 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu