Latvietis savus likumpārkāpumus Īrijā skaidro ar kļūdaini noteiktu HIV diagnozi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
HIV eksprestests; ilustratīvs attēls.
HIV eksprestests; ilustratīvs attēls. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijas valstspiederīgais Īrijas tiesā savus likumpārkāpumus cenšas attaisnot ar Latvijā kļūdaini noteiktu HIV diagnozi, raksta Īrijas laikraksts "Herald".

Īrijas tiesas priekšā stājies Latvijas valstspiederīgais, kurš ir bezpajumtnieks un pagājušā gada aprīlī dzērumā strīda laikā iesitis apsargam.

Tiesa uzklausījusi, ka 37 gadus vecais Jānis Butāns sešus gadus dzīvojis pārliecībā, ka viņš ir slims ar HIV, bet nesen atklājies, ka diagnoze viņam Latvijā it kā uzstādīta kļūdaini.

Vīrietis atzinis savu vainu pārkāpumā, kas ir tikai viens no daudzajiem sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpumiem, ko viņš paveicis alkohola reibumā. Tiesa arī uzklausīja, ka apsūdzētais vairs nejūtot vajadzību lietot alkoholu, jo viņam vairs neesot jāuztraucas par iepriekš noteikto diagnozi.

Butāns dzēruma stāvoklī pagājušā gada aprīlī atradās Dublinā, kur kādas iestādes apsargs pieprasījis atstāt ēku, bet vīrietis iesitis apsargam pa seju. Apsūdzētais bijis agresīvs, bet tika savaldīts un no ēkas izraidīts.

>> Patiesība vai mīts: trīs pārpratumi par HIV un AIDS vēsturi

Apsūdzētā advokāts tiesā norādīja, ka viņa klienta stāsts ir ļoti neparasts un runa nav tikai par šo konfliktu. Kad vīrietim Latvijā pirms sešiem gadiem tika uzstādīta diagnoze - HIV, viņš izlēma pamest dzimto valsti un ieradās Īrijā. Butāns strādājis celtniecībā un ainavu iekārtošanā, taču nespēja tikt galā ar pārdzīvojumiem, pievērsās alkoholam un galu galā nonāca uz ielas.

Pirms diviem mēnešiem noskaidrojies, ka diagnoze it kā bijusi kļūda un viņš nekad neesot slimojis ar HIV vai kādu citu līdzīgu slimību. Advokāts norādīja, ka Butāns mēģina sakārtot savu dzīvi pēc sešiem smagajiem gadiem un cer atkal atrast darbu.

Viņš arī ir sazinājies ar juristiem Latvijā attiecībā uz kļūdaino diagnozi.

Kā aģentūrai LETA sacīja HIV pacientu atbalsta biedrības "Agihas" valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks, viņam ir aizdomas, ka šis notikums nav patiesība, tomēr attiecīgais cilvēks pie biedrības nav vērsies.

Veiķenieks sacīja, ka gadījumi, kad HIV tiek diagnosticēts kļūdaini ir ļoti reti, jo Latvijā diagnostika notiek augstā līmenī.

Veiķenieks atzina, ka HIV eksprestesti mēdz nebūt precīzi, bet tieši šī iemesla dēļ HIV diagnoze tiek obligāti pārbaudīta laboratorijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu