Decembrī ģimenes ārstu praksēs reģistrēti teju 50 gripas slimnieki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunietis.
Jaunietis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Decembrī ģimenes ārstu praksēs reģistrēti 49 gripas klīniskie gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati.

Decembrī ģimenes ārstu praksēs reģistrēti 49 gripas klīniskie gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati.

Aizvadītajā nedēļā ģimenes ārstu praksēs reģistrēti 13 gripas klīniskie gadījumi, kas ir gandrīz divas reizes mazāk nekā nedēļu iepriekš, kad tika reģistrēti 23 gadījumi. Visi no šiem gadījumiem aizvadītajā nedēļā tika reģistrēti Rīgā. Vēl nedēļu iepriekš gripas klīniskie gadījumi bija reģistrēti arī Jūrmalā, Liepājā un Valmierā.

Visaugstākā gripas intensitāte aizvadītajā nedēļā joprojām tika reģistrēta bērniem līdz 14 gadu vecumam.

Pagājušajā nedēļā saņemta arī informācija par 53 stacionētiem pacientiem aizdomās par gripas infekciju. No tiem 50 pacientiem gripas infekcija tika apstiprināta - 36 Rīgā, sešiem Liepājā, sešiem Jelgavā, vienam Jēkabpilī un vienam Valmierā. Kopš monitoringa sākuma saņemti paziņojumi par 102 ar gripu stacionētiem pacientiem, kā arī par sešiem pacientiem ar gripas izraisītu pneimoniju.

SPKC norāda, ka patlaban gripas intensitāte Latvijā saglabājas zemā līmenī, taču pēdējo nedēļu laikā gripas vīrusu izplatība pieaug. Gripas intensitāte salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu attiecīgo laika periodu bijusi nedaudz augstāka.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra Nacionālajā references laboratorijā aizvadītajā nedēļā pieaudzis izmeklēto paraugu skaits un noteikto gripas vīrusu skaits, proti, pozitīvie paraugi veidoja 28,8%. Kopš sezonas sākuma laboratorijā noteikti 95 A tipa gripas vīrusi.

Speciālisti atgādina, ka, tuvojoties gripas sezonai, ieteicams izvēlēties specifisko gripas profilaksi - vakcināciju. "Šis periods, pirms nav sākusies plaša gripas izplatība, ir vislabāk piemērots vakcinācijai," norādīja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Viņa skaidroja, ka vakcinācija samazina hospitalizāciju un smagu gripas komplikāciju risku, kas visvairāk apdraud riska grupas - mazos bērnus, grūtnieces, cilvēkus ar hroniskām saslimšanām un seniorus virs 65 gadu vecuma.

Vienlaikus speciālisti, tuvojoties gripas sezonai, aicina iedzīvotājus bieži mazgāt rokas, ievērot elpceļu higiēnu, kā arī ierobežot kontaktu ar slimiem cilvēkiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu