Sīrijas kurdi lūdz valdības spēku palīdzību gaidāmās Turcijas ofensīvas atvairīšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sīrijas kurdi piektdien, 28. decembrī, aicinājuši valdības spēkus izvietoties līdzās viņu spēkiem valsts ziemeļos, lai kopīgi stātos pretim gaidāmajai Turcijas ofensīvai.

Sīrijas kurdu lielākais bruņotais grupējums - Tautas aizsardzības vienības (YPG) - ar šo lūgumu nāca klajā nedēļu pēc ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojuma par amerikāņu spēku izvešanu no Sīrijas.

"Mēs aicinām Sīrijas valdības spēkus (..) pārņemt savā kontrolē apgabalus, no kuriem mūsu spēki ir atkāpušies, sevišķi Menbižā, un aizsargāt šos apgabalus no Turcijas iebrukuma," paziņoja YPG.

Turcija piektdien paziņoja, ka YPG nav tiesību lūgt Damaskai palīdzību Turcijas ofensīvas atvairīšanai.

Foto: Kadri no sagrautās Sīrijas galvaspilsētas Damaskas

YPG, "kas ar ieročiem kontrolē rajonu, nav tiesību vai varas izteikt paziņojumus vai uzaicināt citus elementus vietējo iedzīvotāju vārdā", teikts Turcijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Sīrijas valdības preses pārstāvis televīzijā paziņoja, ka Sīrijas armija jau iegājusi svarīgajā Menbižas pilsētā.

"Sīrijas bruņotie spēki garantē pilnīgu drošību visiem Sīrijas pilsoņiem un citiem šajā apgabalā," paziņoja Sīrijas armija.

Paziņojumā uzsvērts, ka armija ir apņēmības pilna izskaust terorismu un visus iebrucējus.

Sīrijas armija Menbižā, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Turcijas robežas, iegājusi pirmo reizi sešu gadu laikā.

Armijas preses pārstāvis sacīja, ka pilsētā pacelts Sīrijas karogs.

Menbižas vietējās pašpārvaldes vadītāja vietniece Nura al Hameda sacīja, ka režīma spēku izvietošana ir Krievijas organizētu sarunu rezultāts.

"Režīma spēki neieies pašā Menbižas pilsētā, bet gan izvietosies uz demarkācijas līnijas ar Turcijas atbalstītajiem grupējumiem," sacīja al Hameda.

Viņa piebilda, ka ASV un Francijas spēki paliek pilsētā un turpina veikt patruļas.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans pēdējā laikā vairākkārt draudējis drīzumā sākt uzbrukumu YPG.

Ankara uzskata YPG par Turcijā aizliegtā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partija (PKK) atzaru.

Trampa lēmums izvest no Sīrijas tur līdz šim dislocētos 2000 amerikāņu karavīru lielāko daļu Vašingtonas sabiedroto nepatīkami pārsteidzis, bet Turcija par to paudusi gandarījumu, jo tagad Ankara varēs brīvāk vērsties pret ASV līdz šim atbalstītajiem kurdu karotājiem, kas Sīrijā sauszemes operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" bijuši noderīgs ASV militārais sabiedrotais.

SOHR ziņo, ka Turcija savelk spēkus netālu no kurdu kontrolētā apvidus Sīrijas ziemeļos, un arī Turcijas mediji vēsta, ka abu valstu robežu šķērso jauni papildspēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu