Girgensona un "Sabres" Stenlija kausa izcīņas iespējas (1)

Vai beidzot izdosies iekļūt "play-off" ?
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zemgus Girgensons
Zemgus Girgensons Foto: Reuters/ScanPix

Arī šosezon vienīgais latvietis Nacionālajā hokeja līgā (NHL) ir Zemgus Girgensons. Latvietis NHL aizvada jau savu sesto sezonu hokeja mekā, pārstāvot Bufalo "Sabres" vienību. Savā līdzšinējā karjerā hokejistam vēl nav izdevies iekļūt izslēgšanas spēlēs, taču šosezon šī aina ir pavisam cita. Vai šosezon redzēsim "Sabres" vienību cīnāmies par Stenlija kausu? 

Latviešu uzbrucēja pārstāvētā komanda Bufalo "Sabres" vienība kļuva par pirmo komandu vairāk nekā simts gadu laikā, kas iepriekšējā sezonā finišēja pēdējā vietā līgā, bet jau nākamajā pēc aizvadītām 25 spēlēm ieņēma pirmo pozīciju. 2018. gada 24. novembrī vienība atradās pirmajā vietā, piekritīsiet, ka šādu ainu pirms sezonas bija grūti prognozēt. 

Dotajā brīdī "Sabres" ar izcīnītajiem 47 punktiem ieņem 5. vietu Austrumu konferencē. Savukārt visā līgā vienība ierindojusies 7. vietā. 

Kopš 2011. gada "Sabres" komandai nav izdevies uzspēlēt Stenlija kausa izcīņā, taču šosezon līdzjutēji no komandas sagaida citu rezultātu. Kas tad īsti ir mainījies? Kādēļ Bufalo komanda rāda tik labu sniegumu?

Viens no galvenajiem faktoriem noteikti ir debitants Rasmuss Dalīns. Aizvadītajā vasarā "Sabres" komanda izvēlējās zviedru NHL draftā ar kopējo pirmo numuru. Šosezon tikai 18 gadus vecais hokejists paspējis sakrāt jau 20 punktus (4+16). Jāpiemin, ka Dalīns ir aizsargs... 

Aizvadītajā vasarā bija skaidrs, ka Bufalo vienība izvēlēsies jauno zviedru talantu, kurš jau 17 gadu vecumā debitēja Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Zviedrijas izlases sastāvā. Dalīns ir īsts hokeja talants, jo jau 14 gadu vecumā viņš spēlēja pie divus gadus vecākiem hokejistiem.

2014./2015. gada sezonu zviedrs uzsāka Lidkoping U16 komandā, taču pēc piecām spēlēm bija skaidrs, ka šis līmenis viņam ir par zemu. Piecās spēlēs Dalīns paspēja iemest 27 vārtus.

Tālāk sekoja nokļūšana U18 līgā, bet arī tur Dalīns bija pārāks par visiem - 18 spēlēs 26 punkti. Nākamais solis bija pieaugušo komanda kas spēlēja Zviedrijas 3. līgā. 14 gadu vecumā bija paspējis jau debitēt pieaugušo komandā. Bija skaidrs, ka nākamais zviedru talants ir klāt.

Šī gada 15. decembrī Dalīns kļuva par piekto jaunāko aizsargu NHL vēsturē , kurš vienā spēlē ticis pie trīs punktiem. Jau pēc NHL drafta kļuva skaidrs, ka "Sabres" komandas nākotne ir spoža. Līdzjutēji no vienības sagaida panākumus nākotnē, taču pārsteidzošais sniegums liek vedināt uz pozitīvām domām jau šosezon. 

Būtisks "Sabres" papildinājums ir arī Džefs Skiners. Uzbrucējs, kuru Bufalo vienībai izdevās iegūt par pāris drafta izvēlēm (ne pirmās kārtas). Skiners šosezon spēlē būtisku lomu Bufalo komandā, palīdzot klubam būt tur, kur tas ir tagad. 

Skineram vārtu gūšana nesagādā problēmas. Kopš 2015./2016. gada sezonas sākuma vienādos sastāvos vairāk vārtus par Skineru ir iemetuši tikai trīs hokejisti - Vladimirs Tarasenko, Aleksandrs Ovečkins un Patriks Keins. Šosezon Skiners 38 spēlēs paspējis sakrāt 38 punktus (26+12). 

Foto: AP/Scanpix

Protams, ir atlicis vēl gana daudz spēļu līdz NHL regulārās sezonas beigām, taču patīkami, ka decembra beigās mēs runājam par Bufalo "Sabres" komandu kā potenciālu izslēgšanas spēļu dalībnieci. Bija jau pierasts, ka parasti ap šo laiku vienība ir norakstīta, taču šosezon viss ir pavisam savādāk. 

Diemžēl, bet tuvākās nedēļas komandai nevarēs palīdzēt latviešu uzbrucējs, kurš guvis ķermeņa augšdaļas savainojumu. Girgensons ir svarīga "Sabres" ceturtās maiņas sastāvdaļa, kurš laukumā veic ne tikai melno darbu, bet arī gūst punktus. 

Latviešu uzbrucējs šajā sezonā 35 spēlēs guvis trīs vārtus, veicis piecas rezultatīvas piespēles un ticis pie negatīva lietderības koeficienta -2.

"Sabres" komandai šoruden bija desmit uzvaru sērija, kas ir atkārtots kluba rekords, bet pēc tam sekoja pieci zaudējumi pēc kārtas. Panākumi ļāva Bufalo vienībai pat uz laiku izvirzīties NHL kopvērtējuma vadībā. Gribētos ticēt, ka komanda, kura sezonas laikā ir izcīnījusi desmit uzvaras pēc kārtas spēs iekļūt Stenlija kausa izcīņā. Katra uzvara, punkts ir svarīgs, lai vienība pēc vairāku gadu pārtraukuma iekļūtu hokejas mekas svarīgākajā notikumā. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu