Eksperts: Tirdzniecības karš starp ASV un Ķīnu var ietekmēt arī Latviju (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ķīnas un ASV prezidenti:  Sji Dzjiņpins un Donalds Tramps.
Ķīnas un ASV prezidenti: Sji Dzjiņpins un Donalds Tramps. Foto: AP/Scanpix

Tirdzniecības kara starp ASV un Ķīnu turpināšanās netiešā veidā var ietekmēt arī Latviju, aģentūrai LETA šādu viedokli pauda Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

Hiršs skaidroja, ka joprojām valda satraukums par tirdzniecības karu starp ASV un Ķīnu, un, ja 2019. gadā saspīlējums turpināsies, tad viss, ko ražo ASV vai Ķīna, sadārdzinātos.

Šī iemesla dēļ arī Latvijā preces no šīm valstīm kļūtu mazliet dārgākas.

Prognozes arī liecinot, ka ekonomiskās izaugsmes samazināšanās Ķīnā un ASV ietekmēs arī Eiropas Savienības (ES) ekonomiku.

Komentējot ASV politikas ietekmi uz procesiem pasaulē nākamgad, Hiršs minēja, ka ASV prezidents Donalds Tramps ar saviem izteikumiem iedvesmo līdzīgus cilvēkus pasaulē, tādēļ nākamgad turpināsies neliberālo un populistisko ideju aizstāvju iedvesmošanās no Trampa. Šādi cilvēki mēģinās arvien skaļāk kritizēt Eiropā notiekošo, pieļāva eksperts.

"Šāda tendence bija novērojama arī Latvijā, saistībā, piemēram, ar ANO migrācijas kompaktu, kur bija vērojami alternatīvi fakti. Mēs šausmināmies par Trampu un viņa izteikumiem, bet Latvijā ir tieši tas pats, attiecībā uz šo gadījumu," teica Hiršs.

"It kā ir jauna Saeima ar jaunām partijām un politiķiem, bet pirmais lielais Saeimas lēmums parāda, ka nostājā pievienojamies dažām tādām valstīm, kurās pie varas ir populisti un ar dīvainām idejām aizrauti cilvēki."

Vērtējot Trampa iespējamo politiku nākamgad, pētnieks skaidroja, ka Trampam ES ir kā ārējais bubulis, ar ko baidīt savus vēlētājus. "Skaidrs, ka tas nav izdevīgi un pieņemami sabiedrotajiem. Nav arī teikts, ka Trampam atkal nevajadzēs kādu ārēju problēmu, tādējādi atkal sarežģījot attiecības ar ES," teica eksperts.

Es nav pieņemami Trampa lēmumi ne tirdzniecībā, kas izraisīja saspīlējumu, ne arī attiecībā uz Irānas kodolvienošanos, tādēļ ES sāk pretoties ASV ārpolitikai, secināja Hiršs. Savukārt atsevišķas valstis tomēr mēģinot "runāt Trampa valodā", piemēram, Polija runā par "Trampa forta" jeb ASV spēku bāzes celtniecību Polijā, kā arī atkārto visu, ko saka Tramps, lai padarītu sevi pamanāmāku ASV prezidenta acīs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu