Daļu sociālos pakalpojumus valsts finansēs arī bērniem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Valsts atbalsts sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu finansēšana turpmāk tiks attiecināta arī uz bērniem, kas, sākot ar pagājušā gada jūliju, pārcēlušies no valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) uz audžuģimenēm, tostarp specializētajām audžuģimenēm, pie aizbildņiem vai atgriezušies bioloģiskajās ģimenēs.

To paredz šodien spēkā stājusies Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība pašvaldībām par sociālo pakalpojumu nodrošināšanu personas dzīvesvietā.

Kā skaidroja Labklājības ministrijā (LM), izmaiņas saistītas ar to, ka no pagājušā gada jūlija darbību sākušas specializētās audžuģimenes, un ir svarīgi veicināt, lai specializēto audžuģimeņu aprūpē pēc iespējas ātrāk nonāk bērni ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, kuri pirms tam aprūpi ir saņēmuši VSAC.

Šīs ieceres realizācijai šogad nepieciešami papildu 20 549 eiro.

Pēc LM paustā, lai noteiktu valsts atbalsta pašvaldībām apmēru gadā, kā arī nodrošinātu "nauda seko klientam" principu, pieņemts, ka apmērs ir 100% apmērā pielīdzināms valsts dotācijas izdevumiem par viena klienta vietas nodrošināšanu valsts sociālās aprūpes institūcijā 2019.gadā.

Noteikumi paredz, ka valsts atbalstu piešķir pašvaldības budžeta izdevumiem, bet nekompensē to izdevumu daļu, kas tiek segti Eiropas Savienības (ES) politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto un finansēto projektu un pasākumu ietvaros, kā arī no citiem finanšu avotiem, kas nav pašvaldības budžets.

Valsts atbalstu par konkrēto klientu pašvaldības varēs saņemt tikai pēc tam, kad pašvaldības vai sociālo pakalpojumu sniedzējam būs izbeigta finansējuma piešķiršana no attiecīgās ES politiku instrumentu programmas.

Valsts atbalstu 2019. un 2020. gadā piešķirs LM, pamatojoties uz pašvaldību iesniegtiem pārskatiem par sociālo pakalpojumu sniegšanu dzīvesvietā.

Kā norādīja ministrijā, pārmaiņu rezultātā tās padotības iestāžu skaits netiks samazināts, jo samazināsies tikai VSAC filiāļu skaits, kā arī, iespējams, samazināsies iepirkuma rezultātā nodrošināto valsts apmaksāto ilgstošās sociālās aprūpes institūciju klientu vietu skaits, kas kopumā var neietekmēt institūciju skaitu, ar kurām LM jāslēdz līgumi.

Saistībā ar izmaiņām pieaugs LM funkcijas, un līdz ar to ministrijai būs nepieciešami papildus cilvēku resursi, kas gan tikšot nodrošināti labklājības nozares pieejamo resursu ietvaros.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu