Tramps apsver ārkārtas stāvokļa izsludināšanu saistībā ar Meksikas robežmūri

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien, apmeklējot robežu ar Meksiku, sacīja, ka varētu izsludināt ārkārtas stāvokli, lai iegūtu pilnvaras apiet Kongresu, kur demokrāti nevēlas piešķirt finansējumu robežas barjeras celtniecībai.

Trampa prasība par finansējumu mūrim un demokrātu nostāja pret to novedusi līdz federālās valdības aģentūru darba apturēšanai, kas ilga visas Ziemassvētku un Jaungada brīvdienas un turpinās arī pašreiz.

Prezidents ir pieprasījis barjeras izveidošanai piešķirt 5,7 miljardus ASV dolāru (4,9 miljardus eiro).

Demokrāti apgalvo, ka Trampa solītais mūris gar Meksikas robežu ir uzmanības novirzīšana no sarežģītākām imigrācijas problēmām un Trampa instruments lielāka atbalsta gūšanai konservatīvo vēlētāju vidū.

"Mēs varam izsludināt ārkārtas stāvokli. Mums vajadzētu. To vienkārši nosaka veselais saprāts," žurnālistiem sacīja Tramps.

Laikraksts "Washington Post" pieļauj, ka Baltais nams jau gatavojas ārkārtas stāvokļa izsludināšanai, kas ļautu Trampam iegūt līdzekļus barjeras celtniecībai no ASV Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošā Armijas inženieru korpusa (USACE). Baltais nams ir licis USACE pārskatīt savu budžetu, lai redzētu, cik lielu summu būtu iespējams atvēlēt barjeras būvniecībai.

Tramps arī izteicās, ka priekšvēlēšanu kampaņas laikā nekad nav apgalvojis, ka Meksika tiešā veidā maksās par barjeru.

"Acīmredzami, es nekad tā neteicu, un es nekad nedomāju, ka viņi mums izrakstīs čeku. Bet viņi maksās par barjeru netieši (..) caur tiešām lielisko tirdzniecības līgumu, ko mēs tikko noslēdzām," sacīja Tramps.

Taču "Washington Post" norāda, ka Tramps priekšvēlēšanu kampaņas laikā vismaz 212 reizes sacījis, ka Meksika maksās par barjeru, un vēl desmitiem reižu to apgalvojis pēc stāšanās prezidenta amatā.

"Es uzbūvēšu lielu, lielu sienu uz mūsu dienvidu robežas. Un es likšu Meksikai samaksāt par sienu. Pieminiet manus vārdus," 2015. gada 16. jūnijā Ņujorkas Trampa tornī paziņoja Tramps.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu