AS “Latvijas Gāze” informē par jaunajiem dabasgāzes tarifiem mājsaimniecībām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2019. gada 1. janvārī stājās spēkā izmaiņas mājsaimniecībām noteiktajos dabasgāzes tarifos. Līdz 2018. gada 31. decembrim mājsaimniecību ikmēneša kopējais maksājums bija atkarīgs tikai no patēriņa apjoma un spēkā esošajiem tarifiem par patērēto dabasgāzi (mainīgā daļa). Bet no 2019. gada 1. janvāra ir ieviesta sadales sistēmas operatora AS “Gaso” fiksētā maksa par pieslēgumu. Tādējādi turpmāk kopējo maksājumu par dabasgāzi veidos divas daļas – mainīgā un fiksētā.

Mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto tikai ēdiena gatavošanai, kopējais rēķins par gāzi varētu pieaugt par 2,14 eiro. Tas ir maksimālais pieaugums, ko savos rēķinos redzēs klienti tikai ar nulles patēriņu. Klientiem, kas dabasgāzi izmanto mājokļa apkurei – 1400 kubikmetru gadā un vairāk, kopējais mēneša maksājums par dabasgāzi pat samazināsies.

Kā aprēķināt kopējo maksājumu par dabasgāzi

Vienkāršāk un ātrāk mēneša maksājumu par dabasgāzi var aprēķināt ar Latvijas Gāzes mājaslapā pieejamo kalkulatoru. Mēneša maksājumu var aprēķināt arī, izlīdzināto mēneša patēriņu sareizinot ar attiecīgo tarifu par kubikmetru un pieskaitot fiksēto maksu.

Piemēram, ja atļautā slodze uz skaitītāja ir norādīta 6 m3/h, tad ikmēneša fiksētā maksa būs 2,14 EUR. Ja izlīdzinātais mēneša patēriņš pēc pārskata ir 3 m3, tad gada patēriņš ir 36 m3 (3 m3 x 12 mēneši). Līdz ar to dabasgāzes tarifs būs 0,65766 EUR/1 m3. Ikmēneša maksājumu par dabasgāzi iespējams aprēķināt šādi: 3 m3 x 0,65766 EUR/1 m3 = 1,97 EUR. Kopējais piemēra ikmēneša maksājums būs 2,14 + 1,97 = 4,11 EUR

Izlīdzināto mēneša patēriņu varat uzzināt savā dabasgāzes patēriņa pārskatā. Izlīdzināto mēneša patēriņu Latvijas Gāze aprēķina vienreiz gadā, dalot klienta iepriekšējā gada faktisko patēriņu ar mēnešu skaitu (divpadsmit). Nepieciešamības gadījumā dabasgāzes patēriņa pārskatu var veidot arī par īsāku vai garāku periodu. Pārskata periods katram klientam var būt individuāls un nesakrist ar kalendāro gadu.

Kā norēķināties par dabasgāzi

Maksājumi jāveic tāpat kā līdz šim AS “Latvijas Gāze” – līdz katra mēneša 20. datumam. Pirmais maksājums (t.sk. gan fiksētā, gan mainīgā daļa) pēc jaunā aprēķina būs jāveic par janvāri līdz 20. februārim. Maksājumu var veikt internetbankā, banku filiālēs, Latvijas pastā, kā arī Latvijas Gāzes e-portālā.

Jāņem vērā, ka līdz 2018. gada 31. decembrim saņemtajos pārskatos norādītā avansa summa neietvēra fiksēto maksu. Tādejādi, ja veicat avansa maksājumu, tā apjoms var būt nepietiekošs visam gadam- līdz ar to var izveidoties parāds.

MAINĪGĀ DAĻA

Mainīgā daļa, tāpat kā līdz šim, būs atkarīga no dabasgāzes patēriņa.

Dabasgāzes tarifs tiek mainīts divas reizes gadā – 1. janvārī un 1. jūlijā, saskaņā ar Sabiedrisko Pakalpojumu regulēšanas komisijas jeb Regulatora normatīvajiem aktiem.

 

Foto: Publicitātes foto

FIKSĒTĀ MAKSA

Tā ir atkarīga no pieslēguma atļautās maksimālās slodzes, kas ir redzama uz objektā esošā mēraparāta (dabasgāzes skaitītāja). Izņēmuma gadījumos atļautā slodze var atšķirties un tikt piemērota atbilstoši tehniskajai dokumentācijai.

 

Foto: Publicitātes foto

Pievērsiet uzmanību tam, ka fiksētā maksa tiks piemērota arī tiem klientiem, kam dabasgāzes patēriņš objektā ir nulle. Lūdzam izvērtēt nepieciešamību saglabāt dabasgāzes pieslēgumu un gadījumā, ja paredzat, ka dabasgāze netiks lietota, izmantojiet iespēju uz laiku atslēgt gāzes padevi, līdz pieņemsiet gala lēmumu. To var izdarīt, sazinoties ar AS “Gaso”. Par periodu, kurā gāzes padeve būs atslēgta, fiksētā maksa nebūs jāmaksā.

Skaitītāju rādījumu jāiesniedz AS “Gaso”. Plašāka informācija par iesniegšanas veidiem ir pieejama AS “Gaso” mājas lapā.

Atgādinām, ka īstenojot dabasgāzes tirgus reformu pirmo posmu un pārņemot Direktīvas 2009/73/EK prasības, Saeima 2014. gada 13. martā pieņēma Ekonomikas ministrijas sagatavoto likumprojektu “Grozījumi Enerģētikas likumā”, kurā ir paredzēta pārvades sistēmas operatora nodalīšana no tirdzniecības un sadales sistēmas operatora. Tā rezultātā 2017. gada 22. novembrī tika dibināta vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā – Akciju sabiedrība “Gaso”.

 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu