Ieskaties - Gaiļezera slepenās pazemes slimnīcas gaiteņi! (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pazemes slimnīca zem Gaiļezera
Pazemes slimnīca zem Gaiļezera Foto: Publicitātes foto/ Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca

Gaiļezera slimnīcas pagrabā ir pazemes slimnīca, par kuras eksistenci līdz pat 2008. gadam zināja tikai retais, vēsta ieraksts slimnīcas "Facebook" kontā. "Apollo" piedāvā ielūkoties slepenās slimnīcas gaiteņos.

Pēc civilās aizsardzības objektu atslepenošanas tapuši vairāki stāsti par šo vietu - pašlaik Latvijas Televīzija veido sižetu par pazemes slimnīcas būvniecību un uzturēšanu.

Foto: Pazemes slimnīca zem Gaiļezera

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gaiļezers pagraba ejās un tuneļos var viegli apmaldīties. Taču Padomju laika norādes aizved pie noslēpumainiem vārtiem, 2015. gadā vēstīja "LNT Ziņas".

Līdz pat 2008. gada valdības lēmumam atslepenot, tikai retais Gaiļezera slimnīcas ārsts zināja, ka kara apstākļos daļu pacientu varētu evakuēt ārstēšanai pazemē.

25 centimetrus biezas metāla durvis ved uz Latvijā vienīgo pazemes bunkura slimnīcu. Durvis spētu izturēt jebkuru triecienu. Ja telpas būtu labi uzturētas, tā būtu pilnībā funkcionējoša slimnīca, gan ar operāciju bloku, gan, protams, pacientu gultām.

Un tas viss trīs metrus zem zemes.

Operāciju zāles, pirms operāciju sagatavošanas telpas, pēcoperāciju telpas, kā arī manipulāciju telpas. Protams, arī bija vadības telpa, kura bija nodrošināta ar visiem sakariem, pat bija tiešie sakari ar Maskavu.

Salīdzinot ar citiem no Padomju Savienības mantotajiem pazemes bunkuriem, zem Gaiļezera slimnīcas esošais ir ļoti labā stāvoklī un pat dīzeļģenerators joprojām darbojas. Taču slimnīcas vadība negatavojas X-stundai un pat teorētiski neplāno kaut vienu operācijas bloku tur izvietot. Tā vietā slimnīca tur ierīkoja medicīnas dokumentu arhīvu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu