Grieķijas parlaments ratificē vienošanos par Maķedonijas nosaukuma maiņu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Grieķijas parlaments piektdien ratificējis Atēnu un Skopjes vienošanos, kas paredz Maķedoniju pārdēvēt par Ziemeļmaķedoniju.

Balsojums bija paredzēts jau ceturtdien, taču tika pārcelts uz piektdienu sakarā ar lielo deputātu skaitu, kuri vēlējās teikt runas.

"Ar šo vienošanos Grieķija atgūst savu vēsturi, savus simbolus, savas tradīcijas," pirms balsojuma parlamentā pavēstīja Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs, aicinot izbeigt "trīsdesmit liekulības gadus".

Viņš uzsvēra, ka Maķedonija "kļūs par draugu, sabiedroto, sadarbības, miera un drošības atbalstītāju šajā reģionā".

Ciprs jūnijā parakstīja ar Maķedonijas valdības vadītāju Zoranu Zaevu vienošanos, kas paredz pārdēvēt Maķedonijas Republiku par Ziemeļmaķedonijas Republiku.

Tādējādi tiktu pielikts punkts jau desmitgadēm ilgušajam abu valstu konfliktam un pavērtu Maķedonijai ceļu uz Eiropas Savienību un NATO.

Maķedonijas parlaments jau veicis attiecīgus grozījumus konstitūcijā, un tagad par šo vienošanos bija jābalso Grieķijas parlamentam, kur tās ratificēšanai bija nepieciešams vienkāršs balsu vairākums.

Taču domstarpības Grieķijas politiķu vidū par vienošanos ar Maķedoniju noveda pie valdošās koalīcijas izjukšanas, bet Cipram izdevās izturēt parlamenta uzticības balsojumu viņa valdībai.

Cipra partija "Syriza" nodrošināja balsu vairākumu ar vairāku neatkarīgo deputātu atbalstu. Vienošanās ratificēšana atbalstīta ar 153 balsīm pret 146.

Lai ar ANO starpniecību noslēgtā vienošanās tiktu izpildīta līdz galam, Grieķijai vēl ir jāratificē protokols, apstiprinot Maķedonijas uzņemšanu NATO. Sagaidāms, ka tas notiks nākamajā mēnesī.

Maķedonijas premjers Zaevs pēc vienošanās ratificēšanas apsveica Cipru ar "vēsturisko uzvaru".

"Apsveicu manu draugu Cipru," tviterī raksta Zaevs. "Kopā ar mūsu tautām mēs esam panākuši vēsturisku uzvaru. Lai dzīvo Prespas līgums! Lai Balkāniem un Eiropā mūžīgs miers un progress!"

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāvēja kopš 1991. gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas.

Grieķija uzskatīja, ka kaimiņvalsts, sevi dēvējot par Maķedoniju, izsaka teritoriālās pretenzijas uz Grieķijas ziemeļu provinci, kas arī tiek saukta par Maķedoniju.

Grieķijas iebildumu dēļ Maķedonija ANO un citās starptautiskajās organizācijās uzņemta ar pagaidu nosaukumu "bijusī Dievidslāvijas republika Maķedonija".

Šī strīda dēļ Grieķija bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties ES un NATO.

Fotogalerija: 20. janvārī Atēnās notiek protesti pret Maķedonijas nosaukuma maiņu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu