Pētījums: Izmantojot Instagram bildes un mākslīgo intelektu, iespējams atklāt depresijas pazīmes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zinātnieki atklājuši, ka, izmantojot vietnē "Instagram" ievietotās bildes, ar mākslīgā intelekta algoritmiem iespējams veiksmīgi noteikt depresijas pazīmes.

Kornela universitātes pētnieki veikuši atklājumu sociālo un informācijas tīklu nozarē. Veiktajā pētījumā piedalījās 43 950 dalībnieki ar savām "Instagram" fotogrāfijām. 

Pētījumā tika veikta krāsu, metadatu komponentu un sejas algoritmiskā analīze. Iegūtie rezultātu modeļi pierādīja, ka šāda metode darbojas pat labāk nekā sertificētu ārstu diagnozes uzstādīšana.

Kā izrādās, depresīvu cilvēku ievietotie fotoattēli biežāk bijuši blāvi, pelēki un tumši. 

Cilvēku vērtējumi un emocijikonas pie fotogrāfijām savukārt agrīnu depresijas stadiju nevar noteikt tik precīzi - skumjas, nomāktas, pārdomu pilnas emocijzīmes nekorelē ar izskaitļotajām pazīmēm.

Ar "Instagram" attēlu analīzes metodi depresijas pazīmes tika atklātas cilvēkiem, pirms viņi paši vērsušies pēc palīdzības, tāpēc šie atklājumi liecina par jaunām iespējām agrīnai slimības atklāšanai un diagnostikai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu