Tiesnese: Martinsons varētu ietekmēt liecības "Rīgas satiksmes" kriminālprocesā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Māris Martinsons.
Māris Martinsons. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumu kriminālprocesa materiāli satur konkrētas ziņas, ka apcietinātais uzņēmējs Māris Martinsons varētu sazināties ar kriminālprocesā iesaistītām personām un ietekmēt sniegtās liecības, skaidrojot tiesas lēmumu paturēt Martinsonu apcietinājumā, ar Tiesu administrācijas starpniecību, norādīja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Dina Suipe.

Tiesnese noraidīja Martinsona aizstāvja Didža Vilemsona pausto medijiem, ka tiesas lēmums paturēt Martinsonu apcietinājumā ir "klaji nepamatots".

Tiesas sēdē, vērtējot procesa virzītāja sacīto un kriminālprocesa materiālus, tiesnese secināja, ka uzņēmējs varētu traucēt izmeklēšanai.

Tiesnese skaidroja, ka, izvērtējot apcietinājuma nepieciešamību, tika ņemts vērā aizstāvja tiesas sēdē iesniegtais Martinsona raksturojumus no vairākām sabiedriskām organizācijām, tomēr konstatēja, ka šajā kriminālprocesā tas nevar būt par pamatu, lai nepiemērotu drošības līdzekli - apcietinājumu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 277. panta septīto daļu personai, kuru tur aizdomās vai apsūdz sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā, apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt 24 mēnešus, no tiem pirms tiesas procesā personu atļauts turēt apcietinājumā ne ilgāk par 15 mēnešiem.

Ņemot vērā minēto, tiesnese uzskata, ka aizdomās turētā atrašanās apcietinājumā nepārsniedz Kriminālprocesa likumā noteiktos termiņus.

Jau ziņots, ka Martinsona aizstāvis Vilemsons uzskata, ka viņa klientam piemērotais apcietinājums ir klaji nepamatots.

Viņš paziņojumā medijiem norādījis, ka Martinsons joprojām noraida jebkādus pārkāpumus vai nelikumīgas darbības. Aizstāvis arī atkārtoti uzsvēra, ka gandrīz divus mēnešus pēc apcietināšanas tā arī nav skaidrs, kas tieši Martinsonam tiek inkriminēts.

Sarunā ar aģentūru LETA pagājušajā nedēļā Vilemsons gan norādīja, ka uzņēmējam tiek inkriminēti pārkāpumi, kas saistīti ar kukuļošanu, taču tā nav starpniecība kukuļošanā.

Paziņojumā presei arī norādīts, ka "nav pieļaujama situācija, ka apsūdzības puse apcietinājumā esošam cilvēkam pat necenšas paskaidrot, kādu iemeslu pēc viņš ticis ieslodzīts". Attiecīgi aizstāvis ar sūdzību ir vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), kur viņš turpināšot aizstāvēt Martinsona tiesības.

Kā ziņots, tiesa pirmdien lēma paturēt Martinsonu apcietinājumā.

KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013. gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu