Sievietes, kam diagnosticēta kāda proktoloģiska saslimšana, izvēlas nodarboties ar pašārstēšanos (2)

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: deposit

Ir veselības problēmas, kas nereti tiek apspriestas pat pie svētku galda – sāpošas muguras, krakšķoši ceļi un ikgadējā gripas epidēmija. Un ir tādas saslimšanas, par kurām cilvēki izvēlas klusēt, neko par tām nestāstot pat savam ārstam. Tā tas notiek līdz brīdim, kad diskomforts kļūst neizturams, bet slimība – ielaista. Proktoloģiskās saslimšanas ierindojas šo delikāto, taču ļoti izplatīto problēmu vidū.

Prokto klīnika sadarbībā ar portālu tikaisievietem.lv 2018. gadā veica sabiedrības aptauju tiešsaistē par proktoloģiskām saslimšanām un to ārstēšanu. Dati, lai arī neizbrīna ārstus, tomēr neiepriecina:

no 306 sievietēm, kas piedalījās aptaujā, 50% pēdējos 12 mēnešos ir saskārušās ar diskomfortu taisnajā zarnā un anālās atveres apvidū, savukārt 28 % piedzīvojušas pat asins smērēšanos pēc tualetes apmeklējuma.

Un tomēr tikai 18% no visām aptaujas dalībniecēm ir apmeklējušas proktologu!

Tas nozīmē, ka pie ārsta šīs dāmas nonāk ar būtiski ielaistām kaitēm, ko atzīst arī pašas aptaujas dalībnieces – lielākā daļa no viņām uzsver, ka simptomi pirms ārsta apmeklējuma bijuši spēcīgi, ļoti spēcīgi vai neizturami.

Gandrīz puse no aptaujātajām sievietēm, kam diagnosticēta kāda proktoloģiska saslimšana, izvēlas nodarboties ar pašārstēšanos.

Diemžēl izvairīšanās atzīt problēmu to neatrisina. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) statistika liecina, ka no hemoroīdiem cieš 36 procenti ekonomiski attīstīto valstu iedzīvotāju – tā ir vairāk nekā trešā daļa iedzīvotāju. Negatīva ziņa ir tā, ka hemoroīdu simptomi var slēpt arī nopietnākas slimības. Zarnu jeb kolorektālais vēzis, kas sākotnēji veidojas resnajā vai taisnajā zarnā, ir viena no izplatītākajām vēža formām, ko var sekmīgi ārstēt, laikus to atklājot.

Starp citu, aptaujas rezultāti parāda arī kādu iepriecinošu tendenci:

no 75 kungiem, kas piedalījās aptaujā, nepatīkamus simptomus piedzīvojuši vairums jeb 85.3%, taču pie ārsta proktologa bijusi vairāk kā trešdaļa – tas joprojām ir pārāk maz, tomēr pārspēj dāmu rādītājus.

Mīts, ka sievietes apmeklē ārstus daudz cītīgāk, vismaz vienā saslimšanu kategorijā izrādījies nepatiess.

Neskatoties uz dažādām asociācijām un iedomām, kas iesakņojušās sabiedrībā attiecībā uz proktoloģisko slimību diagnostiku un ārstēšanu, mūsdienu medicīna ir strauji virzījusies uz priekšu. Ilgu un sarežģītu operāciju vietā mūsdienās ārstēšana nereti aizņem 15-20 minūtes, pēc tam cilvēks var atgriezties savā ikdienas ritmā. Un dzīvot bez sāpēm un diskomforta! Savlaicīgi apmeklējot ārstu, iespējams, operāciju veikt nemaz nevajadzēs.

Ārsti proktologi atgādina, ka veselība mums ir tikai viena, un, lai arī gājiens pie proktologa var asociēties ar kaunu, bailēm un sāpēm, kvalificēta ārsta vadībā ārstēšana būs maksimāli komfortabla, saudzīga un diskrēta. Nevienam nebūtu jādzīvo sāpēs, stresā vai ar samazinātu dzīves kvalitāti neārstētu proktoloģisko saslimšanu dēļ! Un, ja reiz veselība mums ir tikai viena, tad zarnu trakts būtu pelnījis vismaz tikpat gādīgas rūpes kā sāpošā mugura vai krakšķošie ceļi.

Proktoloģisko saslimšanu simptomi ir tādi kā:

  • Diskomforts,
  • sāpes vēdera izejas laikā,
  • nieze,
  • dedzināšana un pietūkums anālās atveres apvidū,
  • asins smērēšanās un asiņošana,
  • dažādi jaunveidojumi pie anālās atveres,
  • aizcietējumi un dažādi izdalījumi.

Neārstētas proktoloģiskās saslimšanas rada dažādas sekas:

Darbaspēju un dzīves kvalitātes pasliktināšanos, dzimumdzīves pasliktināšanos, nespēku, nogurumu, trauksmi un hroniskas sāpes. Neārstētas proktoloģiskās saslimšanas var novest arī pie būtiskiem veselības sarežģījumiem, kurus nāksies risināt ķirurģiskā ceļā. Tādēļ, ja atpazīsti kādu no šiem simptomiem, dodies pie ārsta!

Vairāk par aptaujas rezultātiem lasi šeit

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu