Pērn Latvijā no pārdozēšanas miruši 28 cilvēki (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Šlirce.
Šlirce. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā pagājušogad no narkotiku pārdozēšanas miruši 28 cilvēki, liecina Valsts policijas (VP) apkopotā informācija.

Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins šodien žurnālistus informēja, ka 2017. gadā medicīniski pierādīti 22 nāves gadījumi, kad cilvēki pārdozējuši narkotikas.

Patiesais mirušo skaits noteikti ir lielāks, jo ne vienmēr mediķi spēj noteikt tiešo nāves cēloni, kas saistīts ar narkotiku pārdozēšanu.

Grišins informēja, ka Baltijas valstīs liela problēma ir sintētiskās narkotikas.

Latvijā visizplatītākais no šīs grupas ir karfentanils jeb mākslīgais heroīns. Karfentanils ir sevišķi bīstama un spēcīga narkotiskā viela, līdz ar to tā lietošana īpaši bieži beidzas ar nāvi.

Grišins atgādināja, ka pērn policija Daugavpils pusē uzgājusi karfentanila laboratoriju.

Savukārt Salaspils pusē tika konstatēta amfetamīna ražotne, kurā darbojies ķīmiķis-zinātnieks, kas cita starpā saražoto produkciju arī tirgojis.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā VP uzgājusi 50 marihuānas audzētavas.

Grišins norādīja, ka divas trešdaļas šo audzētavu bijušas ar pietiekami lielām organizētās noziedzības veiktām investīcijām, lai šādi gūtu plašu peļņu. Pārējās audzētavas vairāk uzturētas pašpatēriņam.

Pērn VP veikusi 2199 narkotiku un prekursoru izņemšanas. No nelegālās aprites izņemtas narkotiskas un prekursori ar aptuveno vērtību nelegālajā tirgū 4,33 miloni eiro, kas kopā veidojot aptuveni 5,4 miljonus vienreizēju devu.

Minētajā apkopojumā par pagājušo gadu nav iekļauta šogad 8.janvārī uzietā kokaīna krava Kokneses novadā, kur tika atrastas aptuveni divas tonnas kokaīna. Šo narkotiku vērtība varētu būt aptuveni 65 miljoni eiro, bet mazumtirdzniecībā to cena varētu tuvoties miljardam eiro.

Policija pārsvarā izņēmusi marihuānu, psihotropos medikamentus, tā sauktās jaunās vielas, metamfetamīnu, amfetamīnu un psihoaktīvo vielu MDMA, kas plašāk zināma kā "ekstazī".

Narkotiku nelegālās aprites apkarošanas jomā pērn reģistrēti 3706 noziegumi, kas ir par 1076 noziegumiem vairāk nekā gadu iepriekš. Pagājušajā gadā reģistrēti 1305 noziegumi saistībā ar narkotiku un psihotropo vielu neatļautu lietošanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu