Ģirģens iekšlietu nozari salīdzina ar neizremontētu komunālo dzīvokli (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai panāktu izmeklēšanas kvalitātes paaugstināšanu, izmeklētājiem, kas strādā ar smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem plānots palielināt algu līdz 2000 eiro, intervijā žurnālam "Ir" sacīja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Viņaprāt algai jābūt tādai, lai nebūtu vēlmes darīt to, kas neatbilst likumam, tāpēc viens no viņa galvenajiem uzdevumiem ir atlīdzības sistēmas pārskatīšana, lai tajā likvidētu nevienlīdzību starp tiesībsargājošajās institūcijās strādājošajiem.

"Mazs piemērs - starp robežsargiem un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīriem atšķirība ir 20% bez piemaksām, un ir skaidrs, ka jaunie cilvēki izvēlēsies NBS. Tas pats attiecas uz izmeklētājiem. Valsts vairāk pievēršas tiesnešu, prokuroru atalgojuma celšanai, bet ir jāsaprot, ka viss sākas no pirmstiesas izmeklēšanas procesa. Sistēma ir jāskatās kopsolī," uzskata ministrs.

Tomēr viņš arī atzīst, ka ir jāstrādā pie kadru politikas un jāceļ to kvalifikācija un jāsamazina tā saukto tumšo kriminālprocesu skaits.

"Ir ļoti liels kriminālprocesu uzkrājums, kuros vairs nenotiek izmeklēšanas darbības, un tomēr tie stāv uz izmeklētāja galda - tas ir jāizbeidz," piebilda ministrs.

Savukārt uz jautājumu, kā ministrs kopumā vērtē iekšlietu nozari, Ģirģens atbildēja ar salīdzinājumu, ka tā izskatās pēc neizremontēta komunālā dzīvokļa, kurā ir iedots viens tapešu rullis un viena krāsu bundža.

Tāpēc viņa secinājums ir, ka valsts gadiem nav pietiekami investējusi un nopietni attiekusies pret iekšējo drošību, kas ir cīņa pret ēnu ekonomiku, kontrabandu, korupciju.

"Investējot cilvēkos, inovatīvās tehnoloģijās, tas nesīs papildu budžeta ieņēmumus, un šī situācija ir būtiski jāmaina. Tas ir komplekss darbs, valdībai jāstrādā pie tā, lai ekonomiskā situācija celtos, lai visām nozarēm pietiktu naudas, bet mana misija ir izdarīt to, ko es varu izdarīt arī bez naudas," sacīja ministrs.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu