Tiesībsargājošajām iestādēm iesniegti vairāki pieteikumi par Ilmāra Krūma iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Armands Rasa.
Armands Rasa. Foto: Edijs Pālens/LETA

Tiesībsargājošajām iestādēm ir iesniegti vairāki pieteikumi par likvidējamās "Trasta komercbankas" (TKB) iepriekšējā administratora Ilmāra Krūma iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, vēsta bankas maksātnespējas procesa administrators Armands Rasa.

Viņš sacīja, ka pēc stāšanās amatā 2017. gada jūnijā tika sākts aktīvs darbs pie bankas tā brīža finansiālā un juridiskā stāvokļa analīzes, tostarp tika veikta gan iepriekšējā administratora, gan bankas valdes darbības izvērtēšana.

"Šī izvērtēšana norit arī šobrīd un katru dienu, jo katru dienu manā rīcībā nonāk informācija, ko ir nepieciešams pārbaudīt, lai secinātu, vai ir pamats vērsties tiesību aizsardzības iestādēs arī attiecīgu iesniegumu," teica Rasa.

Bankas administrators norādīja, ka kopš viņa stāšanās amatā tiesību aizsardzības iestādēs ir iesniegti vairāki iesniegumi par iepriekšējā "Trasta komercbankas" administratora iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem un šo iesniegumu izvērtēšana turpinās.

"Ir uzsākti vairāki kriminālprocesi, kuros mūsu konstatētie un iesniegumos norādītie apstākļi tiek pārbaudīti. Iekams šīs pārbaudes un kriminālprocesi nav noslēgušies ar Kriminālprocesa likumā paredzētiem rezultātiem - notiesājošu spriedumu vai kriminālprocesa izbeigšanas lēmumu vai tml. - atturēšos no detalizētiem komentāriem par konstatēto apstākļu ietekmi uz bankas noguldītājiem. Katrā ziņā ikviens gadījums, par ko ir iesniegts iesniegums tiesību aizsardzības iestādēm, ir saistīts ar iespējams nelikumīgām darbībām ar finanšu līdzekļiem, kas kopumā negatīvi ir ietekmējis bankas noguldītājus, jo šo darbību rezultātā ir samazinājies bankas aktīvu apjoms. Šobrīd jau tiesību aizsardzības iestāžu uzdevums ir konstatēt, vai ir noticis noziedzīgs nodarījums," sacīja Rasa.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Centrālā banka pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ierosinājuma no 2016. gada 4. marta anulēja "Trasta komercbankai" izsniegto licenci, ņemot vērā, ka banka ilgstoši pieļāva nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās.

Tāpat tika ņemts vērā FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestādes izvērtējums, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

"Trasta komercbanku" par likvidējamu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina 2016. gada 14. martā. Savukārt 2017. gada 10. martā "Trasta komercbanka" tika pasludināta par maksātnespējīgu un sākta bankas bankrota procedūra.

Par bankas maksātnespējas administratoru sākotnēji tika iecelts Krūms, taču ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2017. gada 19. jūnija lēmumu viņš tika atcelts no šo pienākumu pildīšanas.

Viņa vietā tiesa bankas maksātnespējas procesa administratora amatā iecēla Rasu.

FKTK 2017. gada maijā vērsās tiesā ar pieteikumu par Krūma atcelšanu no administratora pienākumu pildīšanas, jo konstatēja, ka "Trasta komercbankas" administrators neatbilst Kredītiestāžu likuma noteiktajām prasībām, kā arī konstatēja tādu administratora rīcību, kas FKTK vērtējumā bija uzskatāma par ļaunprātīgu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu