"Es atkal esmu desmit gadus vecs!" Profesors ASV pēc vairākiem gadu desmitiem ieslēdz savu pirmo datoru (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums/Twitter @JohnFPfaff

Par interneta sensāciju kļuvuši Ņujorkas Fordhemas Juridiskās augstskolas profesora Džona Pafa ieraksti sociālajā tīklā Twitter, kuros Pafs dalās ar savām bērnības atmiņām. Viņš pēc vairāku gadu desmitu pārtraukuma ieslēdzis savu pirmo Apple datoru, kas bez problēmām darbojas, raksta CNN.

Pafs datoru atradis vecāku mājas bēniņos, kur tas bija nostāvējis vairākas dekādes. Viņš bijis ļoti pārsteigts, ka vecais dators bez problēmām darbojas.

“Ieliku datorā vecu spēļu disku. Dators jautā, vai vēlos atjaunot pēdējo saglabāto spēli. Jā, tas izdodas! Šai saglabātajai spēlei jābūt vismaz 30 gadus senai. Es atkal esmu desmit gadus vecs,” priecājas Pafs.

Pafa pirmais dators ir Apple Ile, kas tika izdots 1983. gadā. Šajā versijā radās tāda iespēja, kā pārslēgties starp lielajiem un mazajiem burtiem, kā arī pilna taustiņu Shift un Caps Lock funkcionalitāte. Šādu modeļu datoru ražošana tika izbeigta 1993. gadā.

Pafam izdevās atjaunot saglabāto Adventureland spēli, kas izdota 1978. gadā. Tāpat pie datora Pafs atrada vairākas disketes, kurās saglabātas tādas tā laika spēles kā Millionware, Neuromancer un Olympic Decathlon.

Foto: Ekrānuzņēmums/Twitter @JohnFPfaff

Papildus spēlēm disketēs Pafs atrada dažādu skolas darbu kopijas, kā arī zīmīti, kuru Pafam neilgi pirms savas nāves bija rakstījis tēvs.

“Atradu arī vēstuli, ko man tētis rakstīja 1986. gadā, kad biju 11 gadus vecs. Tad, kad šī vēstule rakstīta, biju kādā vasaras nometnē. Mans tēvs nomira gadu vēlāk. Apbrīnojami atrast ko tādu no viņa,” rakstīja profesors.

Pafs norādīja, ka viņš šo datoru parādījis saviem bērniem, kuri esot bijuši pārsteigti par to, kā agrāk izskatījušies datori.

Foto: Ekrānuzņēmums/Twitter @JohnFPfaff

"Mans vecākais dēls, kuram ir deviņi gadi, iesaucās: "Vai tas vispār ir dators?" Tas bija patiess pārsteigums, un viņš nezināja, kas ir diskešu lasītāji. Jaunākie bērni turpināja smieties, jo mūsdienu bērniem vecā tehnika liekas amizanta," norāda Pafs.

Šis Apple Ile dators tiek uzskatīts par vienu no jaunākajiem Apple otrās sērijas datoriem. Apple otrās sērijas datori tika ražoti no 1977. līdz 1979. gadam. Interesanti, ka atsevišķiem šīs paaudzes datoriem operatīvā atmiņa bija vien 4 kilobaiti.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu