Suņu spīdzināšanā vainotā atzīst vainu: Esmu gatava samaksāt sodu vai atstrādāt, bet vīrs gatavs pat atsēdēt! (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook.com/Mezavairogi

Latviju pāršalkusi vēsts par nežēlību pret dzīvniekiem: daudzdzīvokļu nama dzīvoklī ilgstoši pamesti divi suņi, kuri tur "vilkuši dzīvību" bez dzeramā ūdens un barības. Pēc iedzīvotāja lūguma palīdzēt suņus izglābusi Ropažu pašvaldības policija, piesaistot dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" pārstāvjus. Suņi bijuši ļoti izkāmējuši, viens no viņiem – suņu puika – bezspēkā gulējis zemē, nespēdams piecelties, vēsta TV3 raidījums Bez Tabu

"Pēc izglābšanas no ieslodzījuma izkāmējušos septiņus gadus vecos Stafordšīras terjerus kritiskā stāvoklī nogādāja "Mežavairogos". Patversmē sniegta veterinārmedicīniskā palīdzība. Vetārsti darīja visu, kas bija viņu spēkos, bet viens suns vārdā Marko jau bija novārdzis tik ļoti, ka viņa dzīvība izdzisa, informēja "Mežavairogu" pārstāvji.

Patversmes darbinieki stāstīja, ka dzīvnieku atrašanas brīdī suņu puika svēra 15 kilogramus, esot bijis tik novārdzis, ka patstāvīgi neesot varējis piecelties. Arī dzīvnieka ķermeņa temperatūra bija zem normas – 31 grāds pēc Celsija ierasto 38 grādu vietā. Ja dzīvnieka temperatūra ir virs 40 grādiem vai zem 37,2 grādiem, tā uzskatāma par ārkārtas situāciju.

"Ilgstoši viņi atradušies bez ēdiena un ūdens. Dehidratācija meitenei bija 10 procentu, kas ir ļoti daudz, puikam – teju 20 procentu. Tas vispār ir šausmīgs stāvoklis. Veterinārārsts rūpīgi izmeklēja suņus," stāsta patversmes “Mežavairogi” vadītāja Danuta Priede.

Suņi tika turēti pavisam nelielā vienistabas sociālajā dzīvoklī. Tajā dzīvoja vīrs, sieva, trīs bērni un divi kaķi. Kaimiņi ir neziņā, kur palikuši kaķi, tiek spekulēts, ka tos, ciešot badu, apēduši suņi, tomēr neviena iestāde to neapstiprina.

Mājas iemītnieki stāsta, ka ģimenes locekļi – vīrs un sieva – pametuši mitekli pēc strīda. Vīrs esot devies dzīvot pie citas, sieva – kopā ar bērniem pārcēlusies pie savas radinieces tālu prom. Iedzīvotāji esot redzējuši, ka retu reizi te viens, te otrs īslaicīgi ieradies dzīvoklī, piemēram, lai savāktu mantas.

Raidījumam izdodas sarunāt interviju ar Milēnu, vienu no suņu nobadināšanā vainoto dzīvnieku turētāju, viņa savu un vīra vainu nenoliedz.

"Esmu gatava samaksāt sodu vai atstrādāt, bet atsēdēt [cietumsodu] gan ne, bet vīrs pateica, ka gatavs pat atsēdēt," atzīst suņu spīdzināšanā vainotā Milēna.

Nomocītajiem suņiem ir cits oficiālais saimnieks. Milēna stāsta, ka abi ar vīru pirms gada pieteikušies pie sevis uzņemt suņus.

"Man piezvanīja labs paziņa, kas teica, ka viņa paziņa atdod suņus, jo brauc uz ārzemēm. Viņai [suņu oficiālajai saimniecei] it kā nebija naudas patversmei, ka nav kam suņus atdot.

Mēs viņus paņēmām, turējām pie sevis līdz brīdim, kad mans vīrs [pagājušā gada nogalē] aizgāja pie citas," saka Milēna. 

Milēna stāsta, ka, vēl pirms uzņēmuši mājās šos divus Stafordšīras terjerus, jau sen esot vēlējušies tieši šīs šķirnes suņus.

Pie apvāršņa pēkšņi uzradusies arī nomocīto suņu saimniece Anastasija no Liepājas, kura savulaik atdeva dzīvniekus šim pārim. Viņa publiski pauž, ka vēlas izņemt no patversmes izdzīvojušo kucīti un nodrošināt viņai ārstēšanu.

Tiekoties ar raidījumu, saimniece Anastasija nenoliedz, ka rīkojusies bezatbildīgi, atdodot suņus šā pāra rokās.

"Savulaik izvietoju sludinājumu, meklējot gādīgus cilvēkus saviem suņiem. Ģimenes apstākļu dēļ nebija iespējams viņus paturēt. Ieradās [dzīvnieku turētājs] Artūrs. Viņš stāstīja, ka viņam ir privātmāja un pieredze bokseru šķirnes turēšanā," stāsta nomocīto suņu saimniece Anastasija.

Tomēr izrādījies, ka ģimene dzīvo šaurībā, pārtiek no vienas sievietes algas, un suņi cietuši badu, kā rezultātā viens no viņiem gājis bojā.

Latvijas veterinārārstu biedrības pārstāve Lita Konopore uzsver, ka viņu zināmā mērā izbrīna īpašnieces kliedziens, ka viņa neko nav zinājusi, ka neko nav varējusi, neko nav sapratusi. "Dzīvnieka īpašnieka pienākumi ir skaidri definēti. Ja īpašnieks nodod dzīvnieku citai personai turēšanai, bija jāveic atzīme Lauksaimniecības datu centrā, ka dzīvnieks nodots turēšanā uz laiku. Savukārt, ja suns bija atsavināts, bija jāveic pārreģistrācija uz šo citu personu. Protams, sods jāsaņem cilvēkiem, kuri dzīvniekus spīdzinājuši, bet neteiktu, ka dzīvnieka īpašniece šajā situācijā būtu bez vainas," atgādina Konopore. 

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu