Šampanietis, torte, solidaritāte? Ko grib sieviete 8. martā? (9)

Žulijens Kulibali
, Apollo žurnālists
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

"Dzeltenas tulpes bija jau pagājušogad, rozes nepatīk, "Cielaviņu" ēdām jau sievasmātes jubilejā..." Jautājums par to, kā iepriecināt sev mīļu sievieti 8. martā, Sieviešu solidaritātes dienā, noteikti ir aktuāls daudziem. 

Ko īsti 8. martā vēlas sievietes, portālam "Apollo" atklāj "Sieviešu Stendaps" dalībnieces.

Stāsta dzejniece un dramaturģe Inga Gaile:

"Sieviete grib, lai viņu uztvertu par līdzvērtīgu cilvēku citiem cilvēkiem, kuras vērtība, dzīves mērķis un piepildījums nav vīrieša vai vīrieša radītu un vadītu institūciju konstruēti, lai, kad sievietes uzdrīkstas beidzot stāstīt savus stāstus par seksualitāti, mātišķību, varmācības pieredzi un citus, sabiedrība nevis viņas noraktu, izsmietu vai ignorētu, bet, vismaz, uzklausītu.

Lai viņām to, ko viņas vēlas paprasītu biežāk nekā tikai vienreiz gadā, pirms 8. marta raksta nodošanas.

Visas dienas ir sieviešu dienas!

Jo vairāk realitātē kļūs tā, ka sievietes ir cilvēki nevis vīrieša konstruētas parādības, jo mazāk mums būs nepieciešama sieviešu diena.

(Kungi un dāmas, tas, kurš izveido Ievu no Ādama ribas ir Dievs, atļaušos atgādināt. Nevis vīrietis.) Pie tam Ādamu viņš izveido no dubļiem. Kamēr Ievu no ribas - šūnu veidota materiāla, kur katra šūna, kā mēs tagad zinām, satur milzumu informācijas".

Stāsta kino režisore un kino kritiķe Alise Zariņa: 

"Šerbetu, pomelo, līdztiesību un cieņu?

Es domāju, ka būtu ļoti svarīgi ar katru sievieti individuāli izrunāt, ko viņa vēlas astotajā martā un dzīvē vispār, ja šī sieviete apsveicējam ir svarīga.

Ko vēlas vidējā sieviete? Droši vien katra sieviete no sirds vēlas, lai neviens viņu neuztvertu kā "vidējo sievieti"".

Stāsta dramaturģe Aiva Birbele:

"Sieviete ar lielo "S" vēlas vīrieti ar lielo "V". Un ne tikai Sieviešu dienā, bet gan katru dienu. Regulāri!

Domāju, ka konfektes un puķes ir viens, taču svarīgāk būtu, lai šajā dienā vīrieši patiesi apskatītos apkārt un padomātu, kā klājas sievietēm viņu dzīvēs.

Vispār, lai puķes aug podos. Ja gribat, varat man atnest šampanieti."

Stāsta teātra un kino režisore, scenāriste Marta Elīna Martinsone:

"8. martā sieviete vēlas no Rīgas domes nevis bezgaumīgu plakātu ar tulpēm, bet domi bez korupcijas un funkcionējošu "Rīgas satiksmi".

Piektdien, 8. martā, notiks Sieviešu solidaritātes gājiens. Pēc tā - pulksten 19 Kaņepes Kultūras centrā - sanākušos ar priekšnesumiem priecēs "Sieviešu Stendapa" komanda. Pasākumā varēs gan izsmieties, gan smelties idejas sieviešu iepriecināšanai - 8. martā un ikdienā. 

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu