"Ikmēneša pabalsts - 64 eiro!" Jansons norāda uz trūkumiem bērnu aprūpes iestādēs (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijā nav bērnunamu, kuros tiesībsargs Juris Jansons nebūtu atklājis būtiskus pārkāpumus. Bērnu aprūpes iestādēs tiek pieļauti būtiski trūkumi - ikgadējā ziņojumā norādija Jansons, vēsta "TV3 Ziņas".

Tiesībsarga ikgadējā atskaite ir teju 500 lapas bieza, un tā liecina, ka ar cilvēktiesību ievērošanu Latvijā ir tālu no ideāla.

Ziņojumā īpaša uzmanība pievērsta institūcijām, kurās uzturas bērni. Pērn daudzās veiktas pārbaudes, un visās tika konstatēti būtiski pārkāpumi. Bērnunamos trūkst sociālo darbinieku, bērni dzīvo nepiemērotās apstākļos, bet jauniešiem pēc bērnunama atstāšanas netiek nodrošinātas sociālās garantijas.

"Bārenim pēc pilngadības sasniegšanas ir jānodrošina cilvēka cienīga dzīve. Ar to tiek domāts atmaksāts mājoklis, iespēja mācīties un nodrošināt savas pamatvajadzības līdz patstāvīgas dzīves uzsākšanai. Taču valstī noteiktas minimums to nenodrošina. Piemēram, ikmēneša pabalsts ir 64 eiro mēnesī, ja mācās. Godātie deputāti tas ir absurdi ciniski," norādīja Jansons.

Jansona kritiku izpelnījās visa sociālo pabalstu politika Latvijā. Sociālā nodrošinājuma pabalsts neesot mainīts kopš 2005. gada, bet trūcīguma slieksni ir 2011. gada līmenī.

"To, ka situācija nav apmierinoša, valdība atzina jau 2013. gada koncepcijā par minimālā ienākuma līmeņa noteikšanu. Diemžēl piecu gadu garumā būtisku uzlabojumu nav," piebilda Jansons.

Līdzīgi kā ziņojuma nolasīšana, arī debates par to ilga vairākas stundas. Daļa tautas kalpu pateicās Jansonam. Tikmēr citi norādīja uz trūkumiem. Partijai "Saskaņa" nepatika, ka nepietiekoša uzmanība pievērsta mazākumtautību problēmai, savukārt ZZS pārmeta, ka ziņojums ir pārāk plašs, un tajā nav redzami skaidri uzlabojumi.

Ziņojumā Janosons arī kritizēja nodokļu reformu, kura iedzīvotājiem esot pārāk neskaidra, tāpēc deputātiem tā esot jāuzlabo.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu