"Mūs aizsūtīja uz kameru kā noziedzniekus." Ārvalstu studenti izraida no Igaunijas par nelikumīgu viesošanos Somijā (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Erakogu

Kāda studente no Nepālas neinformēja augstskolu Igaunijā par savu braucienu uz Somiju, kā rezultātā tika aizturēta ostā, apcietināta un nosūtīta uz dzimteni ar anulētu uzturēšanās atļauju, vēsta portāls "Postimees". 

Studente ieradās Igaunijā pirms pusgada, lai augstskolā studētu administrācijas vadību. Viņas vīrs un vienpadsmit mēnešus vecā meitiņa palika dzimtenē gaidīt viņas atgriešanos.

Tā kā sievietes radinieki dzīvo Helsinkos, viņa reizi mēnesī, ja to atļāva studijas, devās radus apciemot. Tādējādi studentei izdevās viesoties Somijā piecas reizes. 

Februāra beigās sievieti Igaunijā apciemojis vīrs, kura vizītes laikā pāris nolēma atkal aizbraukt uz Somiju. Neilgi pēc tam, kad viņi uzrādīja uz prāmja savas biļetes, pie viņiem pienāca policists. 

Uz kurieni viņi brauc? Kāds ir ceļojuma mērķis? Pie kā viņi dodas un uz cik ilgu laiku? Pāra atbilde, ka viņi dodas apciemot radiniekus, policistu nepārliecināja. 

Tā kā sievietei ir derīga uzturēšanās atļauja Igaunijā, vīza viņai nav nepieciešama. Tomēr pēc ilgas skaidrošanās, izrādījās, ka sieviete pārkāpusi likumu, ņemot vērā, ka nav ziņojusi universitātē, ka grasās doties uz Somiju. 

Sieviete apliecināja, ka tik tiešām nav informējusi augstskolu par savu ciemošanos Somijā. "Nebiju sapratusi, ka jāinformē universitāte par katru reizi, kad grasos doties ciemos," stāsta sieviete. 

Tiklīdz studente tika aizturēta, viņa piezvanīja augstskolas ārvalstu studentu koordinatoram, taču viņš norādījis, ka šajā situācijā palīdzēt nevar. 

"Mana nākotne ir sagrauta," teic studente. "Es atbraucu šeit mācīties, lai dzimtenē sāktu savu biznesu," dalās sieviete.

Ostā tika pārbaudītas visas viņas un vīra mantas. "Mūs aizsūtīja uz kameru kā noziedzniekus," sašutusi sieviete, norādot, ka tikuši ievietoti atsevišķās kamerās, kur nācies pavadīt visu nakti. 

Tad policisti pajautājuši, vai viņai pietiek naudas biļetei uz Nepālu. Nauda bija, tāpēc viņa bija spiesta iegādāties biļetes. Pēc tam viņus aizveda uz hosteli, kur lika savākt mantas un piebilda, ka viņiem jāparaksta dokuments par izsūtīšanu no valsts. Turklāt tika uzlikts divu gadu aizliegums ieceļot Igaunijā. 

Pagājušajā nedēļā sieviete ar vīru atgriezušies Nepālā. Taču studente gan apņēmusies cīnīties ar pastāvošo netaisnību un jau nolīgusi advokātu.  

Savukārt augstskolas pārstāvji uzskata, ka sieviete nav pildījusi visas saistības un paziņojusi par braucieniem uz citu valsti. 

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu