Kāpēc Latvijā audzēti gurķi tiek iepakoti plēvē? (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Novākta jaunā gurķu raža SIA "Mārupes siltumnīcas" siltumnīcās, kas paredzētas gurķu audzēšanai ziemas sezonā.
Novākta jaunā gurķu raža SIA "Mārupes siltumnīcas" siltumnīcās, kas paredzētas gurķu audzēšanai ziemas sezonā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Klāt pavasaris un tirdzniecībā nonākuši pašmāju gurķi. Iedzīvotājus gan satrauc, kāpēc ne tikai ievestie, bet arī Latvijā audzētie gurķi ir iepakoti plastmasas plēvē. To mēģina noskaidrot raidījums "Bez Tabu". 

Satiktie pārtikas veikala apmeklētāji raidījumam min vairākas versijas. Citi domā, ka gurķis plēvē ilgāk ir svaigs, taču citi norāda, ka iepakojums varētu pasargāt no baktērijām. Savukārt vēl kāda pircēja norāda, ka, neņemot vērā plēves nepieciešamību, tā nodara kaitējumu videi.

Profesore un pārtikas tehnoloģe Sandra Muižniece-Braslava stāsta, ka gurķis plēvē jūtoties labi. Tāpat akcentē, ka iepakojums būtiski paildzinot dārzeņa mūžu veikalu plauktos.

"Uzņēmēji gurķi plēvo, lai saglabātu mitrumu, lai nerastos situācija, ka gurķis izžūst. Tāpat plēve palīdz pagarināt derīguma termiņu par vismaz nedēļu," skaidro profesore, pārtikas tehnoloģe Sandra Muižniece– Brasava.

Visbiežāk ražotāji izmanto polietilēna plēves, kuras paredz otrreizējo pārstrādi. Beziepakojuma preču veikala vadītāja un kustības zerowaste piekritēja Marija Sološenko pozitīvi vērtē, ka uzņēmēji izvēlas izmantot otrreizējās pārstrādes plēvi, tomēr stāsta, ka pētījumi apliecina, ka, tieši cilvēkiem iepērkoties, rodas lielākais atkritumu daudzumus. Tāpēc iesaka savus pirkumus rūpīgi pārdomāt.

Arī Latvijas gurķu ražotāji izvēlas dārzeni iepakot plēvē. Biedrības "Latvijas dārznieks" eksperte Mārīte Gailīte apstiprina, ka arī Mārupē audzētie gurķi tiek iepakoti plēvē. Gurķis plēvē nezaudējot ne savu svaru, ne pārtikas vērtību. Tāpat, esot plēvē, tas neizžūst.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu