RD grib slēgt spēļu zāles visā pilsētas teritorijā (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Spēļu zāle; ilustratīvs foto.
Spēļu zāle; ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas dome tuvākajā laikā plāno slēgt spēļu zāles visā galvaspilsētas administratīvajā teritorijā - gan centrā, gan apkaimēs jeb mikrorajonos, aģentūru LETA informēja domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) uzdevis Juridiskajai pārvaldei sadarbībā ar Pilsētas Attīstības departamentu, pamatojoties uz Azartspēļu likuma normu, sagatavot domei lēmumu projektus par izsniegto atļauju atvērt spēļu zāles un organizēt attiecīgas azartspēles atcelšanu visā Rīgas administratīvajā teritorijā, izņemot četru un piecu zvaigžņu viesnīcas.

Minētā likuma norma paredz, ka gadījumā, ja azartspēļu organizēšana konkrētajā vietā rada būtisku valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu, pašvaldība ar motivētu lēmumu ir tiesīga atcelt izsniegto atļauju atvērt kazino, spēļu zāli, bingo zāli, totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vietu un organizēt attiecīgās azartspēles konkrētajās telpās.

"Šis ir darbs, kas mums ir jāpabeidz. Pirmais solis tika sperts 2017. gadā, pieņemot lēmumu par spēļu zāļu slēgšanu pilsētas vēsturiskajā centrā. Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka lielākā problēma ar azartspēļu zālēm ir tieši Rīgas apkaimēs. Tieši tāpēc domei ir jāizdara viss iespējamais, lai Rīga beidzot kļūtu par pilsētu, kas būs pilnīgi brīva no šīs atkarību raisošās kaites, un lai rīdzinieki neciestu no azartspēlēm un visām ar to saistītajām negatavām sekām," norāda Ušakovs.

Pēc Vidauska teiktā, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja šo jautājumu plāno skatīt ceturtdien, 21. martā.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis aģentūrai LETA atzīmēja, ka Rīgas domes lēmums ir negaidīts.

Viņš saistībā ar to saskata tiesvedības riskus no azartspēļu nozares uzņēmēju puses.

Pinnis norādīja, ka Rīgas domes lēmums būtiski ierobežo azartspēļu nozares biznesu, kurā uzņēmēji ir ieguldījuši ievērojamas summas biznesa izveidē. Vienlaikus viņš pauda bažas, vai Rīgas domes lēmums ir saskaņots ar Latvijas Spēļu biznesa asociāciju, lai izvērtētu lēmuma ietekmi pār nozari.

Savukārt, jautāts, vai Rīgas domes lēmums ierobežojumus neattiecināt uz četru un piecu zvaigžņu viesnīcām neveicinās to, ka viesmīlības nozarē parādīsies četru un piecu zvaigžņu viesnīcas ar vienu istabu un spēļu zāli, Pinnis norādīja, ka tas nebūtu iespējams.

Viņš skaidroja, ka viesnīcu sertifikāciju nosaka vienotā "Hotelstars Union" viesnīcu klasifikācija, kura balstās uz 270 kritērijiem viesnīcu kvalitātes statusu noteikšanai. Tātad, lai saņemtu augstāko viesnīcu klasifikāciju, viesnīcai jāizpilda minimālie obligātie kritēriji, lai kandidētu uz augstāko viesnīcu klasifikāciju. Pēc viņa sacītā, vienas istabas viesnīca ar spēļu zāli nevarētu pretendēt uz šādu kvalifikāciju.

Jau vēstīts, ka 2017. gada rudenī dome pieņēma lēmumu turpmāko piecu gadu laikā Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonā, kā arī jauktas apbūves teritorijā likvidēt 42 spēļu zāles. Kopš 2001. gada Rīgā nav izsniegta neviena atļauja atvērt jaunu spēļu zāli.

Latvijā azartspēļu kompāniju ieņēmumi no azartspēlēm pagājušajā gadā pieauguši par 11,7% salīdzinājumā ar 2017. gadu un bija 277,701 miljons eiro, liecina Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas apkopotie dati.

Tostarp visvairāk ieņēmumu 2018. gadā azartspēļu kompānijas guvušas no azartspēļu automātiem - 216,923 miljonus eiro, kas ir par 8,6% vairāk nekā gadu iepriekš.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu