Zvejnieks: Latvijas sportistu izlasi Krievijā uzņēma ar lielu prieku un sirsnību (1)

Miks Zvejnieks. Foto: Mika Zvejnieka personīgais arhīvs
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

12. martā noslēdzās 29. Pasaules Ziemas Universiāde, kas šogad notika Krievijā. Tā pulcēja studentus, kuri ikdienā nopietni nodarbojas ar kādu no ziemas sporta veidiem, tāpat arī trenerus, žurnālistus un sporta fanus no visas pasaules. Universiādē piedalījās arī Latvijas studentu izlase, viens no tās pārstāvjiem - kalnu slēpotājs, Biznesa augstskolas Turība absolvents Miks Zvejnieks, kurš spēja izcīnīt augsto septīto vietu Alpu kombinācijas sacensībās, stāsta, ka Latvijas sportisti Krievijā uzņemti ar lielu prieku un sirsnību. 

Organizēšana ļoti augstā līmenī

Šī bija Mika Zvejnieka otrā Ziemas Universiāde, pirms diviem gadiem viņš piedalījās Ziemas Universiādē, kas norisinājās Kazahstānā, un bija laba iespēja salīdzināt.

"Jāsaka, krievi rīkošanas un organizēšanas sadaļai bija piegājuši daudz nopietnāk. Bija ieguldīti patiešām iespaidīgi resursi – gan finansiālā, gan cilvēku ziņā. Man par notikumu paliks tikai un vienīgi labas atmiņas, jo cik gan bieži dzīvē sanāk aizceļot uz Krasnojarsku," atzīst sportists. 

Universiādes dalībnieks arī stāsta, ka kalnu slēpotājiem Universiādes parasti ir visgarākās, salīdzinot ar citu sporta veidu pārstāvjiem, jo viņi piedalās vairākās disciplīnās, kas sacensības krietni paildzina, tāpēc tagad esot jūtams pamatīgs nogurums.

Universiāde ierindojama uzreiz pēc Olimpiskajām spēlēm

Plašās rezonanses un piesaistītās uzmanības ziņā Universiādi varētu ierindot uzreiz pēc Olimpiskajām spēlēm. Pasākuma organizēšanas princips ir ļoti līdzīgs Olimpiskajām spēlēm, sportistiem pat bija savs ciematiņš. "Cilvēku interese bija milzīga, sacensību arēnas bija skatītājiem pārpildītas, vairāki sportistu starti tika translēti pat Eurosport televīzijas kanālos, kas tikai apliecina sacensību augsto līmeni. Man ļoti patīk pasākumi, kur ir televīzijas, žurnālisti un daudz skatītāju – tas sniedz papildu adrenalīnu," stāsta sportists. 

Vēl viens aspekts, kuru Zvejnieks ļoti uzsver – augstā drošības kontrole, par to organizatori bija ļoti parūpējušies.

"Atrodoties kalnu slēpošanas trasē, bija sajūta, ka atrodies visdrošākajā vietā visā Krievijā. Sportistu akreditācijas karte pasākuma laikā bija kā pase – ar karti varējām tikt visur, bez kartes – nekur. Negribu nemaz domāt, kas notiktu, ja kāds sportists to pazaudētu," atminas Zvejnieks. 

Foto: Mika Zvejnieka personīgais arhīvs

Ēdieni katra gaumei

Kā zināms, uzturs ir ļoti svarīga sportistu ikdienas sastāvdaļa, un par ēdienu daudzveidību šajā pasākumā nevarēja sūdzēties. Sportistu ciematiņā bija pieejamas četras virtuves, kur ieturēties sev ērtā laikā un cik bieži vien vēlies.

"Pirmās trīs dienas bija grūti pierast pie piedāvātā ēdiena, varbūt tas saistāms ar aklimatizāciju un tālo ceļu, jo ēdienu izvēle bija ļoti daudzveidīga, un pavāri bija centušies piedomāt, lai ēdieni atbilstu katra sportista gaumei un vēlmēm," stāsta sportists.

"Āzijas, Eiropas, Krievijas un citu reģionu virtuve – jāprot tikai izvēlēties. Sportistu ciemats bija kā neliela pilsēta, viss atradās vienuviet, lai ar kājām nokļūtu no viesnīcas uz treniņu vai ēdnīcu, bija jāiet 10 minūtes."

Iespaidīga atklāšanas ceremonija

"Atklāšanas ceremonija bija ļoti iespaidīga. Es gan nekad vēl neesmu piedalījies Olimpiskajās spēlēs, tāpēc grūti būtu salīdzināt, bet Universiādes atklāšana ir kas spilgts un atmiņā paliekošs. Esmu bijis Eiropas Jaunatnes ziemas Olimpiādēs un citos pasākumos, kur ir atklāšanas ceremonijas, bet ne tuvu tik augstā līmenī, kā tas bija šī gada Universiādē".

Sportists stāsta, ka ceremonija esot patikusi tik ļoti, ka noskatījās visu pasākumu, no sākuma līdz pat beigām, aptuveni trīs stundu garumā. "Tāpat atmiņā noteikti paliks vietējie iedzīvotāji, kas Latvijas sportistu izlasi Krasnojarskā uzņēma ar lielu prieku un sirsnību. Nereti bija dzirdami atbalsta saucieni pirms sacensībām tieši no vietējo iedzīvotāju puses, kas atbalstīja mūs – latviešus," stāsta Zvejnieks. 

Latvijas vārds uz formastērpa – īpašs pagodinājums

Sportists stāsta, ka uz Universiādi devās ar augstiem mērķiem.

"Uz Universiādi devos tikai un vienīgi ar augstiem mērķiem, zināju, ko spēju sasniegt. Iepriekšējās Universiādes sacensībās jau bija uzkrāta pieredze, tāpēc šoreiz uz startiem varēju raudzīties nedaudz citādāk – ar lielāku mieru un pārliecību," atzīst Zvejnieks.

"Startēt ar Latvijas vārdu uz formastērpa ir īpašs pagodinājums, tā ir papildus motivācija. Esmu liels Latvijas patriots, katrās sacensībās nestartēju tikai kā Miks Zvejnieks, bet arī kā latvietis, to vienmēr esmu uzsvēris".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu