VDD: Latvijā radikālas organizācijas neeksistē vai ir pasīvas (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā labēji un kreisi orientētas radikālas un ekstrēmistiskas organizācijas neeksistē vai ir pasīvas, tomēr Valsts drošības dienesta (VDD) redzeslokā ir atsevišķas radikāli noskaņotas personas, kuru aktivitāšu pamatā ir agresija internetā, aģentūrai LETA norādīja VDD.

VDD apstiprināja, ka nozīmīgas kreisi orientētas radikālas un ekstrēmistiskas organizācijas Latvijā faktiski neeksistē, bet labēji orientētas radikālas un ekstrēmistiskas organizācijas ir nelielas un pasīvas.

Līdz ar to vairums šādi tendētu personu darbojas autonomi, kontaktus uzturot vien ar tuvākajiem domubiedriem.

VDD redzeslokā ir atsevišķas radikāli noskaņotas personas, kuru aktivitāte pamatā ir saistāma ar agresīvu izteikumu izplatīšanu interneta vidē.

Pagājušā gadā šādas personas vai to pārstāvētās organizācijas rīkoja atsevišķus mazapmeklētus, publiskus protesta pasākumus vai arī apmeklēja citu personu rīkotus pasākumus, cenšoties tos izmantot par platformu savas atpazīstamības veicināšanai.

» "Šis ir tas, ko viņi grib iznīcināt!" Pirms uzbrukuma Jaunzēlandes terorists dalījies ar latviešu Dziesmu svētku video

Ņemot vērā, ka kopējais VDD novērtējums par aizvadīto gadu pašlaik ir sagatavošanas stadijā, VDD plašākus komentārus nesniedz.

Jau ziņots, ka pēc Austrālijā dzimušā Brentona Taranta sarīkotā slaktiņa Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā aktualizējušās diskusijas par labējā ekstrēmisma apkarošanu.

Tarants 15. martā Kraistčērčā sarīkoja apšaudes divās mošejās lūgšanu laikā, nogalinot 50 cilvēkus.

Tarants, kurš identificēts kā baltais nacionālists un apsūdzēts par šī slaktiņa īstenošanu, ir to demonstrējis tiešraidē sociālajos medijos. Viņš arī bija publicējis manifestu, kurā ietvertas rasistiskas sazvērestības teorijas, un tajā nosaucis ASV prezidentu Donaldu Trampu par "atjaunotas baltās identitātes un kopīga mērķa simbolu".

Pats Tramps noraidījis bažas par to, ka divās Jaunzēlandes mošejās sarīkotās apšaudes norādītu uz bīstamu tendenci un baltā nacionālisma draudiem pasaules mērogā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu