Par izpostītajām kaņepēm pensionāre Viļānos kompensācijā saņem 27 eiro (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kaņepes lapa; ilustratīvs foto.
Kaņepes lapa; ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Viļānu novadā Dekšāres pagastā dzīvojošā pensionāre Dzidra Bruzgule kompensācijā par policijas izpostīto kaņepju lauku saņēmusi 27 eiro, lai gan lūgusi 4000 eiro, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "4. studija". 

Pagājušajā gadā augustā pie pensionāres Bruzgules atbrauca Valsts policijas darbinieki un izrāva 363 kaņepju stādus, lai aizvestu uz ekspertīzi noskaidrot, vai augi satur narkotiskas vielas.

Ekspertīzē aizliegtās vielas neatrada, lieta tika izbeigta.

Bruzgule vērsās pie juristiem, kuri ieteica pieprasīt kompensāciju par zaudējumiem un radītajiem pārdzīvojumiem. Kompensācijas veidu un apmēru lēma Ģenerālprokuratūrā.

» Policija atvainojas pensionārei par izpostīto kaņepju lauku

"Viņa lūdza sev piešķirt morālo kompensāciju 3000 eiro apmērā un materiālo [kompensāciju] 1089 eiro," skaidro prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

"Prokuratūra izvērtēja un attiecībā uz morālo kaitējumu, tas ir noraidīts pilnībā, jo Augstākā tiesa ir norādījusi, ka kaitējumam ir jābūt būtiskam, lai šo kaitējumu atlīdzinātu naudā."

Kaņepju ražai pazūdot, pensionāre vairs nevarēja pagatavot kaņepju sviestu, pie tam viņas asinsspiediens pieauga tik ļoti,  ka vajadzēja izsaukt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, vēsta "4. studija".

"Attiecībā uz veselības traucējumiem persona arī neiesniedza dokumentus, kas apliecinātu, ka viņai būtu nodarīti būtiski veselības traucējumi. Likums nosaka, ka pieteicējam pašam ir jāpierāda to būtisko kaitējumu," norāda prokuratūras pārstāve.

"Noraidāmi būtu arī pārmetumi policijai par šīm izņemtajām kaņepēm, jo, pēc viņu sniegtās informācijas, no desmit gadījumiem deviņos, kad kaņepes tiek audzētas brīvā dabā, bija konstatētas narkotiskās vielas."

Pēc Bruzgules aprēķiniem, no izrautajām kaņepēm varēja iegūt vismaz 10 kilogramu sēklu, taču augi policijas iecirknī sapuva.

"Tā vidējā cena tika aprēķināta, ņemot vērā viņas lūgumu - trīs eiro [kilogramā]. Tika pieprasīta informācija arī no Industriālo kaņepju audzētāju asociācijas. Viņi norādīja, ka ir divi eiro [kilogramā]. Tad, izvērtējot to prasījumu un reālo cenu, tika noteikta šī cena 2,5 eiro par kilogramu. Un sarēķināts, ka [par 10 kilogramiem] pienākas 27 eiro, kas tad viņai būtu kompensējami," skaidroja Majevska.

» Pensionāre no Dekšārēm, kuras dārziņu izpostīja policisti, turpinās audzēt kaņepes

"Es domāju, nav tur loģikas pilnīgi. Nu, kur tad var šitā izdemolēt, ielauzties, visu izraut, aizvest. Vārdu sakot, terorizēt. Tur nav nekādas morālās... Tur jau pat balderiāņa pudelīte knapa pa tiem 27 eiro sanāk," savu sašutumu LTV raidījumam "4. studija" pauda pensionāre.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu