"Viss, par vēlu!" Vēža paciente apšauba ārstu spēju laikus atklāt slimību (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Gaitenis slimnīcā; ilustratīvs foto.
Gaitenis slimnīcā; ilustratīvs foto. Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai gan veselība uzraudzīta regulāri, kāda paciente Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC) tāpat saņēmusi diagnozi - vēža metastāzes, ko operēt vairs nav iespējams. Pēc notikušā sieviete apšauba, ka slimību iespējams atklāt laikus. Tikmēr onkologi uzsver, ka remisijai sekojošo recidīvu neviens nevar paredzēt. Un vēža gadījumā arī daži mēneši var izšķirt ļoti daudz, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Dainai šis pavasaris ir bēdīgs. Pirms 19 gadiem operētas krūts vēzis ir atgriezies.

"Katru gadu braucu uz pārbaudēm, katru gadu man veica analīzes un mamogrāfiju. Un es tiešām biju domājusi, ka tā ir vislabākā iestāde, kur izmeklēties un kur tevi pieskatīs," stāstīja Daina.

LOC pēdējā gada laikā viņa ar sūdzībām bija trīs reizes, jo jutusi, ka krūtī ir izmaiņas.

Pērn maijā veikusi ultrasonogrāfiju, un viņai teikts, ka viss esot labi. Šogad janvārī sekoja mamogrāfija un recidīvs. 

"Dakteris teica, ka operēt nevar mani. Viss, par vēlu. Tajā ultrasonogrāfijā, kas veikta pērn maijā, tur arī redzēja, ka ir jau tie limfmezgli dīvaini, bet uzraksta beigās, ka onkoloģiska patoloģija nav saredzama," stāsta Daina.

"Šajā gadījumā slimība ir progresējusi, taču es darīju visu, ko es zināju. Sūtīju, paciente gāja un izmeklējās. Paldies Dievam, ka mums ir tādi mamologi," viens no Dainas ārstiem Jānis Kāpostiņš skaidro, ka tieši ar aizdomām par recidīvu tika veikti padziļināti izmeklējumi.  Tam, ka pirms gada veiktajā ultrasonogrāfijā rakstīts - patoloģisku izmaiņu nav - viņš uzticas.

Sākotnēji daudz biežākas pārbaudes, ja piecu gadu laikā vēzis neatgriežas, pārbaudes samazina. Tāds ir algoritms.

Tajā pašālaikā LOC atzīst, ka reiz jau operētie vēža pacienti būtu jāpieskata rūpīgāk.

Daina tagad gaida konsīlija noteikto datumu, kad viņa sāks saņemt ķīmijterapiju.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu