"Visticamāk, gaidāms vētrains laiks!" Vaira Vīķe - Freiberga intervijā BBC izteikusies par "Brexit" (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe -Freiberga.
Bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe -Freiberga. Foto: Zane Bitere/LETA

Piektdien, 29. martā, plānots trešais balsojums par Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas panākto "Brexit" vienošanos, taču jaunākās ziņas liecina, ka tā vietā parlaments, līdzīgi kā trešdien, 27. martā, izvēlējies balsot arī par visām iespējamajām alternatīvām. Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe - Freibera sarunā ar raisabiedrību BBC paudusi savu viedokli par "Brexit" norisēm.

Radio raidījuma vadītājs pieteicis Vairu Vīķi-Freibergu, atgādinot, ka tieši viņa ir tā, kas savas prezidentūras laikā rosinājusi Latvijas sabiedrību iestāties gan NATO, gan Eiropas Savienībā (ES).

Jautāta par to, kā, viņasprāt, "Brexit" ietekmēs ES, bijusī prezidente teikusi, ka "bīstos, ka šis ["Brexit"] stiprinās kustību, kas uzskata, ka visas panāktās vienošanās ir tikai papīri, no kuriem var viegli atteikties, par to vienkārši nobalsojot".

» "Brexit" paredzami četri iznākumi

Patreizējā pasaules valstu bijušo vadītāju kluba "Club de Madrid" prezidente izteikusies, ka "[ES] veidošana līdzinās mājas būvniecībai - tā būvēta gadiem un process nav bijis viegls. Kad biju Latvijas prezidente un aicināju uz referendumu, saviem tautiešiem teicu, ka Eiropa pašlaik būvē savu "māju" - mēs varam, vai nu kļūt par tās ķieģelīti, vai stāvēt ārpus tās, rēķinoties, ka mums vairs nav nekādas ietekmes".

Eksprezidente tāpat izteikusies, ka "Lielbritānija pēdējos 40 gadus ir iestājusies par līdzsvaru ES debatēs, tostarp arī balss došanu mazākām valstīm. Tā nodrošinājusi veselīgu un līdzsvarotu debašu norisi".

Jautāta par to, kā "Brexit" varētu ietekmēt kopējo noskaņojumu ES dalībvalstīs, kas "ne vienmēr spēlē pēc noteikumiem" - Ungāriju un Poliju, kurās pēdējā laikā vērojama politiska nepatika pret tā sauktajām "Eiropas vērtībām", eksprezidente atbildējusi, ka "visticamāk, gaidāms vētrains laiks".

"Šī vētra varētu nākt ne tikai no iepriekšminētajām valstīm [Ungārijas un Polijas], bet arī Zviedrijas, kurā novērojamas savādas pārmaiņas, Itālijas, kura pašlaik šķiet politiski sašķelta, Spānijas, kurai, kā zināms, ir savas iekšējās problēmas. Bīstos, ka "Brexit" varētu dot "zaļo gaismu" dažādiem destabilizējošiem spēkiem," atzinusi Vaira Vīķe-Freiberga.

Uz jautājumu par to, vai "Brexit" uzskatāms par haotisku un slikti izplānotu soli vai tomēr dzīvīgas demokrātijas izpausmi, politiķe atbildējusi: "Manuprāt, šāds dzīvīgums riskē kļūt par histēriju. Skatos britu parlamenta diskusijas, kas man vienmēr bijis demokrātijas etalons, un mani pārņem izbrīns - kurš tad nodarbojas ar valsts vadīšanu un ikdienas lēmumiem?"

Eksprezidente notiekošo nosaukusi par "skumju lappusi demokrātijas vēsturē".

Jautāta par to, uz kādu "Brexit" iznākumu cer viņa pati, Vaira Vīķe Freiberga paudusi cerību, "ka Lielbritānija paliks [ES sastāvā]. Mums tās pietrūks." 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu