Neaizmirsti izslēgt gaismu! Šovakar - "Zemes stunda"

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Sestdien, 30. martā, Latvijā un visā pasaulē no plkst. 20.30 līdz 21.30 norisināsies ikgadējā Pasaules Dabas fonda rīkotā akcija "Zemes stunda", kuras laikā cilvēki aicināti izslēgt gaismas, simboliski pievienojoties cīņai pret globālo sasilšanu un dabas daudzveidības mazināšanu.

Plašāku sabiedrības interesi izraisījusi 16 gadus vecā zviedru aktīviste Grēta Tunberga, kas ar dažādu akciju palīdzību vērš uzmanību uz klimata pārmaiņu izraisītajiem draudiem. Šodien, 30. martā, katram pasaules iedzīvotājam ir iespēja uz stundu izslēgt gaismu, lai rosinātu diskusiju par šo pārmaiņu iespējamajām sekām.

"Draudi, ko rada klimata pārmaiņas un dabas daudzveidības samazināšanās, var likt lielai daļai pasaules iedzīvotāju zaudēt mājas, pārtikas avotus un iztikas līdzekļus," norāda akcijas rīkotāji, Pasaules Dabas Fonds (PDF). Pirmie dabas skaitīšanas rezultāti rādot, ka arī Latvijā būtiski samazinās dabas daudzveidība.

Dabas skaitīšanas pirmajā gadā vērtīgie biotopi konstatēti vien piektajā daļā no apsekotajām teritorijām. Īpaši apdraudētas esot pļavas.

Speciālisti konstatējuši, ka no pērn apsekotajām pļavām par bioloģiski vērtīgām var uzskatīt vien 17%.

Bioloģiskā daudzveidība pļavās sniedz iespēju tikt pie neaizvietojamām dabas veltēm - tējas, ekstraktiem, medikamentu sastāvdaļām, kosmētikas, medus un citiem bišu produktiem. "

Tāpat samazinās arī vērtīgo mežu biotopu apjomi - meži kļūst jaunāki un vienveidīgāki", norāda PDF.

Foto: "Zemes stundas" norise pasaulē

"Tas, uz ko šobrīd gribam aicināt sabiedrību, ir apzināties, ka dabas vērtības ir izšķirīgi svarīgas daudz plašākai sabiedrībai nekā tas šķiet pirmajā mirklī. Šeit nav stāsts par kādas sugas skaita samazināšanos, par to, ko mēs redzam vai sajūtam pastaigās upes krastā, bet gan par masveida bioloģiskās daudzveidības samazināšanos, kam ir milzīga ietekme uz katru no mums, uz sociālajam un ekonomiskajām sistēmām kopumā jebkurā vietā pasaulē. Šogad, izslēdzot gaismu, mēs aicinām cilvēkus arvien nopietnāk attiekties pret dabas resursu izmantošanu un lēmumu pieņēmējus nopietnāk apsvērt bioloģiskās daudzveidības jautājumu iekļaušanu dabas resursu apsaimniekošanā," uzsvēris PDF direktors Jānis Rozītis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu