ASV Džordžijas štatā aizliedz abortu no brīža, kad kļūst dzirdami pirmie sirdspuksti (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

ASV Džordžijas štata likumdevēji piektdien pieņēmuši likumu, aizliedzot aborta veikšanu no brīža, kad ir dzirdami embrija pirmie sirdspuksti. Sagaidāms, ka štata gubernators likumu parakstīs. Abortu jautājums ASV sabiedrībā rada asas politiskās domstarpības, un daudzi štati centušies abortu veikšanu ierobežot.

Džordžijas apakšnams tikko apstiprinājis "sirdspukstu likumprojektu", aizliedzot veikt abortu no brīža, kad ir dzirdami pirmie sirdspuksti - no sestās grūtniecības nedēļas. Daudzas grūtnieces tajā laika pat nezina, ka ir bērna gaidībās.

"Džordžija augstu vērtē dzīvību. Mēs iestājamies par nevainīgajiem un runājam to vietā, kas paši nevar runāt," apsveicot likumdevējus, teicis gubernators - republikānis Braiens Kemps.

Lielākā ASV cilvēktiesību organizācija Amerikas Pilsonisko tiesību savienība (ACLU) draudējusi vērsties tiesā, ja gubernators likumu parakstīs.

13 ASV štati šogad iepazinušies ar "sirdspukstu likuma" versijām vai tās apstiprinājuši.

Kaut arī tiesneši Kentuki un Aiovā štatos šos likumus nobloķējuši, likuma atbalstītāju mērķis ir panākt, ka lietu izskatīšana nonāk ASV Augstākajā tiesā, kur tiesības uz abortiem varētu tikt atceltas valsts mērogā, skaidro lielākā aborta tiesību atbalsta organizācija "Planned Parenthood".

Augstākā tiesa, pieņemot lēmumu lietā "Roua pret Veidu", abortus valsts mērogā legalizēja vēl 1973.gadā.

Kopš stāšanās amatā 2017. gadā ASV prezidents Donalds Tramps Augstākajā tiesā iecēlis divus abortu pretiniekus, un abortu tiesību aktīvist bažījas, ka spriedums lietā "Roua pret Veidu" var tikt mainīts.

Džordžija ir svarīgs televīzijas un kino producēšanas centrs, un vairāki desmiti Holivudas slavenību draudējuši, ka bizness tiks pārcelts citviet, ja likums stāsies spēkā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu