No pirmā aprīļa Rīgā oficiāli atļautas āra terases

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Āra kafejnīca. Ilustratīvs attēls.
Āra kafejnīca. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Līdz ar pirmajām, siltajām pavasara dienām Rīgā sāks aktīvi darboties āra terases. Cilvēki vēlēsies baudīt pavasari, tomēr mēdz būt situācijas, kad terase cilvēkiem sagādā diskomfortu. Terašu licencēšanas konsultants Raivis Riņķis norāda, ka ikvienam cilvēkam vajadzēt zināt savas tiesības.

Oficiāli āra terašu darbība Rīgā ir atļauta no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim, ja būs piemēroti laikapstākļi, šis termiņš var tikt pagarināts.

Riņķis skaidro, ka Rīgas pilsētas Būvvalde un pašvaldība rūpējas par iedzīvotāju un pilsētas viesu labsajūtu, kā galveno izvirzot nosacījumu, ka āra terases nedrīkst apgrūtināt iedzīvotājus un pilsētas viesus, tādēļ to darbībai ir ierobežojumi.

Traucējošs faktors nereti ir troksnis un skaļa mūzika no terasēm.

Terasēm oficiāli atļautais darba laiks ir līdz pulksten 22.00. vakarā, turklāt no centrā un Rīgas rajonos esošajām terasēm nav atļauts atskaņot mūziku.

Skaļa mūzika no āra terases ir sodāms pārkāpums.

Rinķis skaidro, ka uz ielas, kur atrodas āra terase, priekšroka ir gājējiem. Nav pieļaujams, ka gājēju ietve ir aizbarikādēta, piemēram, ar galdiņiem, un gājējiem ir apgrūtinoši tikt tai garām.

Pie terases ir jābūt vismaz divus metru platai ietvei, lai var brīvi tikt garām arī gājēji ar bērnu vai invalīdu ratiņiem u.c.

Āra terasei jābūt vismaz 2,20 metru augstai.

Terasēs ir atļauts smēķēt - gan cigaretes, gan ūdenspīpi. Smēķētāju zona var aizņemt 50% no terases platības, un šai zonai ir jābūt atsevišķi iezīmētai.

Bez šaubām, āra terases izkārtnēm un reklāmām jāatbilst latviešu valodas normām.

Pamanot ar āra terasēm pārkāpumus, Raivis Riņķis mudina iedzīvotājus ziņot pašvaldības policijai, nofotogrāfēt pārkāpumu un ietvītot Rīgas pilsētas Būvvaldes tviterī vai arī kā citādi ziņot atbildīgajām iestādēm.

Par neatbilstošu āra terases ekspluatāciju, konstatējot pārkāpumu, pirmajā reizē īpašniekam visdrīzāk tiks izteikts brīdinājums un dots laiks, lai to novērstu. Ja pārkāpumi netiek novērsti, tiek piemērots administratīvais sods - no 50 eiro līdz 715 eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu