"Katra diena ir dāvana!" Kā jūtas pirmā un vienīgā latviete, kurai veikta plaušu transplantācija (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirms pieciem gadiem pavasarī Zanei Lazdiņai tika veikta plaušu transplantācija Vīnē, Austrijā. Šis ir pirmais un joprojām vienīgais šāds gadījums Latvijā. Kā Zanei iet šobrīd un kāpēc viņa ir vienīgā, kurai Latvijā veikta operācija, vēstīja LNT raidījums "900 sekundes".

Aprīļa vidū apritēšot pieci gadi, kopš Zanei Lazdiņai tika veikta plaušu transplantācija par iedzīvotāju saziedotajiem 120 000 eiro, vēsta raidījums.

2014. gadā jaunā sieviete bija ļoti vārgā stāvoklī, taču operācija noritējusi veiksmīgi un nu jau viņa jūtoties pilnīgi vesela.

Viņa aktīvi vingro, brauc ar velosipēdu un pēdējos gados pat atsākusi strādāt viesnīcā, vēsta "900 sekundes".

"Esmu ļoti priecīga, protams. Ar katru gadu kaut kā īpašāk. Protams, tā ir kā otra dzimšanas diena un pateicība visiem cilvēkiem, kuri palīdzēja, kuri atbalstīja un ziedoja. Tas ir nenovērtējami. Katra diena kā tāds brīnums, kā dāvana," raidījumam stāstījusi Zane.

Viņas gadījums ir pirmais un pagaidām vienīgais Latvijas vēsturē. Diemžēl tobrīd, pirms pieciem gadiem, atbildīgās amatpersonas Latvijā esot atteikušās no pievienošanās Eiropas transplantācijas tīklam, raidījumam skaidrojis pacientes kardiologs Andris Skride.

"Traģēdija ir tā, ka pat par naudu nekur mēs nevaram nevienu pacientu nevienā rindā šobrīd iekļaut. Bija tāds piedāvājuma lūgums piecus gadus atpakaļ, kurš tobrīd tika atraidīts," sižetā skaidrojis ārsts.

No pagājušā gada tiekot piešķirts finansējums no valsts šādām operācijām. Šogad tas esot paredzēts diviem pacientiem. Oficiālajā gaidītāju sarakstā pašlaik ir iekļauts viens pacients.

» Divus gadus rindā pēc jaunām plaušām un elpas. Alises stāsts

Veselības ministrijas skatījumā, Latvijai vēl esot cerība pievienoties Skandināvijas transplantācijas tīklam, tomēr mēs, atšķirībā no Igaunijas, kas jau ir pievienojusies, esam pašā ceļa sākumā, ziņots raidījumā.

"Valsts strādā pie Patoloģijas centra izveides, kas arī ir solis šajā virzienā. Taču, ja tiek runāts par speciālistu apmācību, tas arī vēl ir papildus risināms jautājums,” raidījumam norādījis Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Pacientu rindas uz donoru orgāniem esot lielas visā Eiropā, tāpēc gan Eiropas, gan Skandināvijas tīkli jaunas valstis uzņem ļoti negribīgi.

Gaidot donoru plaušas, vairāki pacienti Latvijā jau ir miruši.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu