Kā tropos! LU Botāniskajā dārzā iespējams aplūkot eksotiskos tauriņus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No 5. aprīļa līdz 14. aprīlim Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu tauriņu mājā notiks par pavasara tradīciju kļuvušais "Zilo morfīdu trakums", ziņo Botāniskais dārzs savā "Facebook" kontā.

"Zilo morfīdu trakuma" laikā Tropu tauriņu māja pārvēršas īstā pasaku valstībā, jo tajā vienuviet sastopams īpaši liels eksotisko tauriņu - zilo morfīdu - daudzums.

Savvaļā zilie morfīdi sastopami Dienvidamerikā. Zilo morfīdu krāšņums slēpjas to izteiksmīgajā spārnu krāsojumā. Tauriņu spārnus klāj caurspīdīgas zvīņas, kas, atstarojot saules starus, veido zilo krāsu. Tieši tāpēc zilais tonis nav vienmērīgs un mainās atkarībā no gaismas krišanas leņķa. Šo tauriņu izskats ir krasi atšķirīgs, kad spārni sakļauti. Tad tie ir pelēkbrūni, ar septiņām viltus actiņām. Šīs divas dažādās dabas īpaši nozīmīgas ir zilo morfīdu izcelsmes vietā, jo palīdz paslēpties no putniem, kuri kāro tos apēst. Tauriņu nosaukums cēlies no sengrieķu miega dieva Morfija vārda.

Tropiskie tauriņi mīl siltumu un sauli, tāpēc, lai tos novērotu īpaši aktīvus, Botāniskā dārza pārstāvji aicina Tropu tauriņu mājas apmeklējumu ieplānot dienas pirmajā pusē.

"Zilo morfīdu trakuma" laikā Tropu tauriņu mājā būs apskatāmi arī citi Dienvidamerikas un Āzijas tropisko džungļu tauriņi, bet, turpat blakus, Acāliju mājā aplūkojama LU Botāniskā dārza acāliju kolekcija, kas šobrīd ir saplaukusi pilnos ziedos.

Vairāk par pasākumu vari uzzināt ŠEIT.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu