Sieviete, kura iemūžināja melno caurumu pirmo reizi pasaules vēsturē (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Keitija Baumane. Zinātniece, kura nofotografēja melno caurumu
Keitija Baumane. Zinātniece, kura nofotografēja melno caurumu Foto: Facebook/Katy Bauman

Par pasaules vēsturē pirmo uzņemto melnā cauruma fotogrāfiju var pateikties 29 gadus vecai sievietei. Keitija Baumane - zinātniece, kura izveidoja īpašu algoritmu, bez kā nebūtu iespējams uzņemt šo sensacionālo foto, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Kā ziņots, šī gada trešdiena, 10. aprīlis, kļuva par pasaules vēsturei nozīmīgu dienu, jo pirmo reizi vēsturē ir izdevies dokumentēt melno caurumu.

» "Esam redzējuši nesaskatāmo!" Pirmoreiz pasaules vēsturē iemūžināts melnais caurums

Keitija Baumane savā "Facebook" profilā ir dalījusies ar attēlu, kur viņa ir nofotografēta, kamēr zinātniece gaida, kad lejupielādēsies šī pasaules slavenā fotogrāfija.

"Ar neticību skatos, kā lejupielādējas pirmā melnā cauruma fotogrāfija, ko esmu uzņēmusi," Keitija raksta pie savas "Facebook" profila bildes.

Tieši ar Doktores Baumanes izstrādāto algoritmu bija iespējams uzņemt šo fotoattēlu.

Dažas stundas pēc fotoattēla uzņemšanas viņa kļuva par pasaules sesāciju un viņas vārds sāka izskanēt publiskajā telpā.

Piemēram, lielākā datorzinātņu un mākslīgā intelekta laboratorija "MIT Computer Science & Artificial Intelligence Lab" savā "Twitter" kontā dalījās ar diviem foto. 

Vienā attēlā ir "MIT" zinātniece Keitija Baumane ar cietajiem diskiem, kuri glabā melnā cauruma fotogrāfijas datus, otrā - "MIT" zinātniece Margareta Hamiltone ar pierakstiem, kas palīdzējuši nosūtīt cilvēku pirmo reizi uz Mēnesi.

Zinātniece, kura tagad ir Kalifornijas Tehnoloģiju institūta skaitļošanas un matemātikas zinātņu docente, uzstāj, ka atzinību viņa nav pelnījusi viena, jo tas nebūtu izdevies bez viņas komandas.

"Neviens no mums to nebūtu izdarījis pašrocīgi! Mums tas izdevās, jo mēs komandā bijām daudz un dažādi cilvēki ar atšķirīgām zināšanām un pieredzi," Baumane atklājusi CNN.

Keitija Baumane savā "Facebook" profilā dalās arī ar komandas kopbildi.

"Es esmu sajūsmā dalīties ar mūsu pēdējo gadu smago darbu! Bilde, kas mums ir izdevusies, ir neskaitāmu mēģinājumu rezultāts. Neviens algoritms vai cilvēks neuztaisīja šo foto, to izdarīja lieliska, talantīga zinātnieku grupa no visas pasaules. Ir atmaksājušies daudzi smaga darba gadi, dažādu metožu pētīšana, datu apstrādes un ilgs analītiskais darbs, lai pierādītu neiespējamo. Man bija tas gods strādāt ar jums visiem kopā un esmu pateicīga par šo iespēju," zinātnieces komentāras pie kopbildes.

Melnais caurums
Melnais caurums Foto: NSF
Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu