Izgāztuve - izcila vieta romantiskam putnu vērošanas randiņam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kaijas.
Kaijas. Foto: Zane Bitere/LETA

Putnus var vērot un iepazīt ne tikai tam paredzētajās vietās, bet arī izgāztuvē. Poligons "Getliņi" esot viena no izcilākajām kaiju vērošanas vietām Latvijā, vēsta LNT raidījums "900 sekundes".

Latvijā vērot un fotografēt putnus, kā arī meklēt retās sugas brauc pašmāju, Skandināvijas un citu valstu putnu vērotāji.

Ceturtdien, 11. aprīlī, pirmo reizi atkritumu poligonā putnus vērot varēs jebkurš interesents.

Putnu vērotājam Uģim Piterānam "Getliņi" esot iecienītā vieta jau desmit gadus, jo viņam patīk vērot tieši kaijas.

Šeit varot redzēt desmit kaiju dzimtas sugas.

"Interesanti, ka divas sugas uzturas tikai "Getliņos", citviet Latvijā nav redzētas pagaidām. Viens no lielākiem retumiem ir Kamčatkas kaija, kas šeit ir novērota. Un tas bija otrais novērojums visā Eiropā. Šis putns dzīvo Kamčatkā," stāsta Piterāns.

Putnu vērošanai poligons "Getliņi" esot īpaši draudzīgs un ērts.

Poligonā vērot un fotografēt putnus, kā arī meklēt retās sugas brauc Skandināvijas un citu valstu putnu vērotāji. Tāpēc ceturtdien pirmo reizi "Getliņos" tika gaidīti visi interesenti, kas pieteikušies uz putnu vērošanu.

Kaijas no cilvēkiem nemaz nebaidoties un "Getliņos" to ļoti labi varot redzēt.

Šiem putniem ir savi iemesli, kāpēc viņi tik labprāt uzturas atkritumu poligonā. Kaijas no visiem jūras putniem ir vismazprasīgākās pret barību. Viņām garšo zivis, bet pamatā barojas ar jebko, ko var atrast, tāpēc izgāztuvē piedāvātais zviedru galds kaijas ļoti apmierina. Taču šeit var ieraudzīt ne tikai kaijas. Piemēram, ir arī kraukļi un plēsīgie putni.

"Vanagi, jūras ērgļi, arī pavasarī un vasarā baltie stārķi mēdz uzturēties lielā skaitā. Ir bijuši gadījumi, ka pat vairāki simti te vienlaikus bija novēroti," stāstījis Piterāns raidījumā.

Viens no kaiju vērošanas mērķiem – gredzenoto putnu atrašana, taču tomēr tās pārsvarā negredzeno.

"Lielākā daļa no šim sudrabkaijām ir caurceļotājas un ligzdo Skandināvijas ziemeļdaļā. Sudrabkaijas oriģināli dzīvo purvos un pie viņām grūti tikt," bilst Piterāns.

Kad kaijas vienlaikus ceļas augšā no savām barības vietām, tas nozīmē, ka tuvojas kāds plēsīgs putns.

Katru dienu poligonā pulcējoties un barojoties vairāki tūkstoši kaiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu