Autovadītājs Rīgā pārmaksā sodu par stāvvietu nepilnīgas apmaksas sistēmas dēļ (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Informatīvā ceļazīme. Ilustratīvs attēls.
Informatīvā ceļazīme. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Kāds vīrietis par pārkāpumu "Rīgas satiksmes" stāvlaukumā samaksājis divreiz, jo no bankas konta sūtīto naudu uzņēmums nav pamanījis un "neapmaksāto" sodu nodevis parādu piedzinējiem, vēsta raidījums "Degpunktā".

Kādam rīdziniekam darbs saistīts ar regulāru braukāšanu pa pilsētu. Kā atzīst pats vainīgais - ikdienas steigā reizēm piemirstas samaksāt par auto novietošanu maksas stāvvietā.

Pirms pāris mēnešiem uz sava auto vējstikla īpašnieks ieraudzīja sarkanu kvīti ar "Rīgas satiksmes" logotipu.

Vīrietis vainu atzina un nolēma sodu nekavējoties apmaksāt.

Uz kvīts bija norādīta soda naudas summa - 20,40 eiro, bet dokumentā apakšā pierakstīts, - ja spēkratam nav bloķēti riteņi un pārkāpējs nav ļaunprātīgs un regulārs nemaksātājs, tad var tikt piemērots vieglāks sods. Vienīgi apmaksa jāveic divu nedēļu laikā.

Autovadītājs šo iespēju izmantoja un vakarā caur internetbanku pārskatīja uz "Rīgas satiksmes" kontu norādītos 16 eiro.

Pēc mēneša vīrietis saņēma vēstuli no uzņēmuma ar paziņojumu par neapmaksātu sodu, bet šoferis, domādams, ka tā ir kļūda, nepievērsa tam uzmanību.

"Vēl pēc mēneša atnāca otra vēstule. Atkārtots brīdinājums par nesamaksātajiem četriem eiro. Un klāt tai summai vēl 20 eiro kā soda nauda. Tas bija tā kā otrs sods par nesamaksātajiem četriem eiro. Man jau palika interesanti, un es piezvanīju uz šo kantori. Klausuli pacēla jauna meitene. Es pajautāju, kāpēc tā, jo es iepriekš samaksāju 16 eiro? Viņa man atbildēja, ka es neesmu līdz galam izlasījis noteikumus. Tur bija pierakstīts, ka apmaksu jāveic nevis caur banku, bet, izmantojot stāvvietas aparātus vai SMS izziņas, vai norēķināties "Rīgas satiksme" apkalpošanas centrā. Bet caur banku tā neskaitās kā apmaksa," stāsta autovadītājs.

Telefosarunā ar parāda piedziņas kompānijas "Conventus" pārstāvi šoferis uzdeva jautājumu - kā no atlikušajiem nesamaksātajiem 4 eiro, sods varēja pieaugt tik dramatiski.

"Tad es pajautāju, kāpēc tad ne četri eiro, bet jau 24 eiro? Viņi atbildēja - tā kā es nebiju samaksājis sodu, tad šis ir vēl viens sods divkāršā apmērā. Es prasu, uz kāda pamata tā? Sieviete atbildēja, ka, pamatojoties uz likumu."

Vīrietis nebija noskaņots strīdēties un tomēr apmaksāja visu summu.

Kopumā neliela kļūda stāvlaukumā Rīgas centrā viņam izmaksāja teju 40 eiro.

Aleksandrs uzskata, ka viņa gadījums nebūt nav vienīgais, un ar savu piemēru viņš grib pabrīdināt arī citus autobraucējus, ja gadās maksāt sodu, tā teikt, ”ar atlaidi”, lai cītīgi izlasa visus noteikumus, arī sīkā drukā.

Raidījums nolēmis painteresēties, kāpēc uzņēmums "Rīgas satiksme" ieviesis tieši šādu sistēmu, kad sodu apmaksa samazinātā apmērā nedarbojas ar bankas pārskaitījumiem, jo galu galā - nauda paliek nauda, neatkarīgi no norēķinu veida.

''Šobrīd uzņēmuma juristi strādā pie tā, lai varētu norēķināties caur internetbanku, pārskaitot naudas summu - patlaban tas ir izstrādes procesā. Cilvēki var izmantot RS aplikāciju vai veikt soda apmaksu uz vietas, priekšapmaksas automātos", skaidro uzņēmuma pārstāve. 

Uzņēmuma pārstāve, skaidrojot notikušo, aicina nekad neignorēt brīdinājuma vēstules.

Pēc tās saņemšanas cilvēkiem obligāti jāsazinās ar uzņēmumu, lai nenonāktu tādā pašā situācija, kādā bija nokļuvis konkrētais autovadītājs.

Savukārt, sazinoties ar parādu piedziņas kompāniju un uzdodot jautājumu - kāpēc šoferim par labu parādu piedzinējiem bija jāšķiras no tik lielas summas un kā tā veidojas - saņemta formāla atbilde.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu