Valsts kontroliere: Ārpusģimenes bērnu aprūpes sistēma darbojas tikai "uz papīra", realitātē tā nav efektīva (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa Foto: Edijs Pālens/LETA

Bez vecāku gādības palikušo bērnu aprūpes sistēma ir aprakstīta tikai "uz papīra", taču realitātē tā darbojas ļoti neefektīvi, šorīt, 17. aprīlī, intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" pauda valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Viņa atzina, ka, veicot lietderības revīziju "Ārpusģimenes aprūpes sistēmas efektivitāte", Valsts kontroles darbinieki dažubrīd sastapās ar pilnīgi nesaprotamiem faktiem.

"Man tik tiešām bija liels šoks, ka, piemēram, apmeklējot bērnunamu "Mākoņkalni", mūsu revidenti, kuri ir juristi, ekonomisti, ieraudzīja tādus faktus, kas viņiem bija pilnīgi neizprotami," norādīja Krūmiņa.

"Darba dienā, kas ir arī mācību diena, daļa no bērniem ir bērnunamā un nemācās, par daļu no bērniem vispār nav informācijas, kur viņi īsti atrodas, bet brīvā laika pavadīšanai paredzētās telpas ir aizslēgtas," revidentu konstatēto situāciju bērnunamā "Mākoņkalni" kā piemēru aprakstīja valsts kontroliere.

Tikai pēc tam revīzijas veicēji uzzinājuši, ka par konkrēto bērnu aprūpes centru jau iepriekš saņemtas vairākas sūdzības, taču divu gadu laikā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) nevienu no problēmām īsti nav atrisinājusi, kaut arī bijusi vairākās pārbaudēs šajā iestādē.

"Tikai pēc tam, kad Valsts kontrole par revīzijā konstatēto informēja VBTAI un Labklājības ministriju, tika veikta kompleksā pārbaude, kurā apstiprinājās viss mūsu redzētais. Papildus arī vēl tika iegūta informācija, ka, lai arī bērnunamā ir paredzētas vietas 28 bērniem, gultasvietas ir iekārtotas astoņiem," norādīja valsts kontroliere.

Viņa uzsvēra, ka visus revīzijā konstatētos pārkāpumus īsā laikā nav iespējams izklāstīt, bet ar daudziem no tiem plašsaziņas līdzekļi tiks iepazīstināti šodien gaidāmajā preses konferencē.

Kā ziņots, Valsts kontrole veikusi lietderības revīziju "Ārpusģimenes aprūpes sistēmas efektivitāte", kuras secinājumi neesot glaimojoši ārpusģimenes aprūpes sistēmai un radot pamatotas šaubas par to, vai bērni Latvijā līdz šim bijusi patiesa prioritāte.

"Atbildīgās institūcijas lēmumus bērnu interesēs nereti pieņem tikai tad, kad jau ir reāli apdraudēta bērnu veselība vai pat dzīvība. Šāda attieksme ir jāmaina nekavējoties. Tādēļ kopīgi ar Tiesībsarga biroju vēlamies uzrunāt daudz plašāku sabiedrību, bez kuras iesaistes situācijas izmaiņas nav iedomājamas," iepriekš pauda Valsts kontrolē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu