PTAC konstatējis bīstamas LED virtenes. Pircējus aicina nodot tās veikalā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatējis drošuma neatbilstības vairākām LED virtenēm, informē PTAC pārstāve Evija Lene.

PTAC pārstāve Evija Lene sacīja, ka LED virteņu paraugi tika nodoti ekspertīzes veikšanai akreditētā laboratorijā Vācijā un 2018. gada decembrī saņemtie rezultāti apliecināja, ka piecām no desmit testētajām virtenēm ir neatbilstības būtiskām drošuma prasībām.

Lene skaidroja, ka konstatētās neatbilstības var radīt tādu risku, kā elektrošoks, aizdegšanās, kušanas risks, nepietiekama mehāniskā izturība un piekļuve strāvu vadošām daļām, kas var nopietni apdraudēt cilvēka veselību un pat dzīvību.

Tā kā deviņām no desmit testētājām virtenēm konstatētas arī formālas neatbilstības, PTAC aicina patērētājus jau iegādes brīdī pievērst uzmanību elektropreču marķējumam un pārliecināties, ka tajā ir norādīta visa nepieciešamā informācija: ražotājs, preces modelis, paredzētas lietošanai telpās vai ārā un lietošanas instrukcija.

Lene norādīja, ka no tirdzniecības atsaukta Ķīnā ražotā piecu metru LED Ziemassvētku virtenes ar 100 diodēm. Atsauktais virteņu modelis ir «GE-9», bet EAN kods ir 4752921210018, kas neatbilst standartu «EN 60598-2-20:20152» un «EN 61347-2-133» prasībām.

LED virtenes importētājs «Shevlad» aicina patērētājus, kuri iegādājušies šo preci, nekavējoties pārtraukt tās lietošanu un nogādāt to tuvākajā «Euroled.lv» veikalā līdz 2. maijam, uzrādot pirkuma čeku. Apmaiņā pret preci tiks atmaksāta pirkuma čekā norādītā preces vērtība.

Pēc Lenes sacītā, patlaban PTAC veic atbildīgo komersantu apzināšanu, lai izņemtu bīstamās preces no tirgus un atsauktu no gala lietotājiem. Informācija par neatbilstošajām LED virtenēm atrodama PTAC datubāzē «Latvijā atklātās nedrošās preces», kā arī informācija tiks izvietota «RAPEX» (Rapid Alert System for Non-Food Products) jeb Ātrās informācijas apmaiņas sistēmas datubāzē.

«RAPEX» izveidota, lai nepieļautu, ka patērētāja rīcībā nonāk tādas preces, kas rada nopietnu risku to veselībai un drošumam, kurā Eiropas Komisija un tās dalībvalstis sniedz informāciju par nepārtikas preču un pakalpojumu drošumu, kā arī ziņo par precēm un pakalpojumiem, kas rada draudus patērētāja veselībai un drošībai.

Vienlaikus «RAPEX» norit informācijas apmaiņa par pasākumiem, kas veicami patērētāju apdraudējuma riska novēršanai attiecībā uz patēriņa nepārtikas precēm un pakalpojumiem. Pēc ziņojuma saņemšanas starp dalībvalstu kontaktpunktiem sistēmas ietvaros notiek informācijas apmaiņa par darbībām, kas veiktas pēc ziņojumu saņemšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu