Raidījums: Eksperti uzskata, ka Donbass var kļūt par vēl vienu Černobiļu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Timm Suess, CC BY-NC-ND 2.0

Ukrainas konfliktam ar Krieviju turpinoties, pasliktinās tā jau smagā ekoloģiskā situācija Ukrainas austrumos. Ja karš turpināsies, eksperti apgalvojot, ka, iespējams, Donbass kļūs par vēl vienu Černobiļu, vēsta raidījums "Pasaules panorāma".

Mariupole esot viena no piesārņotākajām Ukrainas pilsētām rūpniecības dēļ - gaisā virmojot metāla putekļu daļiņas. Azovas jūrā tiekot iepludināti miljoniem tonnu rūpniecisko notekūdeņu, radot ekoloģiskus draudus piekrastes pilsētām.

"Esmu makšķernieks un redzu, kas notiek jūrā. Zvejoju kilometru no krasta un, kad no Mariupoles metalurģiskajiem kombinātiem nāca tā straume... Tik daudz netīrumu un piesārņojuma! Šausmas! Ekoloģija. Mēs paši sevi bendējam. Azovas jūra iet bojā! Esmu satriekts par to," raidījumā norādījis Berdjanskas iedzīvotājs Vladimirs Vasiļenko.

Eiropā Donbass ir viens no rūpnieciskākajiem reģioniem. Daudzus desmitus gadu te augsne uzsūkusi toksiskos notekūdeņus un atkritumus no ogļu raktuvēm un ķīmiskajām rūpnīcām. 

Ukrainas-Krievijas karš radījis jaunus draudus ekosistēmai

Uz zemes mētājoties daudz nesprāgušas munīcijas. Savākšana un likvidēšana prasīšot daudzus gadus. Tā tas esot bijis Bosnijā, Serbijā, Maķedonijā.

Pirms kara Ukrainas Vides un dabas resursu ministrija Donbasā bija apzinājusi vairāk nekā 4200 potenciāli bīstamus vietu, un tās uzraudzīja, vēstīja "Pasaules panorāma".

Apšaudes var novest pie katastrofālām sekām vidi un cilvēkus pamesto rūpnīcu, ķimikāliju noliktavu un bīstamo atkritumu dīķu dēļ.

Kā izrādās, arī Krimai draudot ekoloģiska katastrofa, jo valstis savā starpā neesot vienojušās par saldūdens piegādi pussalai.

Tuvākajos gados Krimā notikšot neatgriezeniski procesi - augsne kļūs sāļa, jo Krima nevar eksistēt bez ūdens piegādes no Ukrainas. Jau tagad sāls iznākot augsnes virspusē, ziņots raidījumā. 

Arī Donbass ir ekoloģiskās katastrofas rajons, jo tiekot appludinātas šahtas. Kā izrādās padomju gados vienu šahtu izmantoja atomsprādziena eksperimentam. Tagad šahta piepildoties ar ūdeni, to neizsūknējot. 

Siverskijdoņecas upe, kas plūst caur Doņecku un ir galvenais ūdens avots, tagad esot apdraudēta 

"Par to raksta Eiropas Drošības un sadarbības organizācija. Bet diemžēl neseko tāda reakcija, kādai vajadzētu būt. Te var vilkt paralēles ar Černobiļu. Tie ir diezgan liela mēroga draudi," raidījumā paskaidrojis Razumkova centra ārlietu un drošības programmu direktors Oleksijs Meļņikovs.

Eiropas Komisijā šobrīd tiekot gatavoti priekšlikumi, kā palīdzēt Ukrainai attīstīt Azovas jūras reģionu. Tostarp vides, gaisa un  ūdens kvalitātes uzlabošanai Berdjanskā un Mariupolē, vēsta raidījums.

Eksperti raidījumam atzinuši, ka risināt ekoloģijas jautājumus bez politiskiem lēmumiem, piemēram, Krimā būšot apgrūtinoši, jo Ukrainas un Krievijas sadarbība ir izbeigta kara dēļ, vēsta raidījums.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu