Īrijā atrasta ar reti sastopamu baktēriju inficēta ērce (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Īrijā pirmo reizi atrasta ērce, kas inficēta ar borēlijas baktēriju paveidu, kas izraisa recidīvu drudzi, , vēsta "Baltic-Ireland", atsaucoties uz "The Irish Times". 

Reti satopamais borēlijas baktēriju paveids Borrelia miyamotoi ir radniecīgs Borrelia burgdorferi , kas izraisa Laimas boreliozi (Laima slimību). Abus šos baktērijas paveidus iznēsā ērces.

Drudzi izraisošo baktēriju inficētā ērce atrasta Īrijas pilsētā Portumnā.

Inficētās ērces kodumam visizplatītākie simptomi ir nogurums, drudzis, drebuļi un stipras galvassāpes, retāk vērojami izsitumi, aizdusa un reiboņi.

Simptomi parasti ilgstot dažas dienas, uz nedēļu pāriet, bet pēc tam atgriežoties. Parasti simptomi izzūd paši no sevis, bet reizēm tos ārstē ar tām pašām antibiotikām, kuras izmanto Laimas boreliozes ārstēšanā.

Ērces Īrijā ir inficētas ar dažādām Borēlijas ģints baktērijām, kuras var izraisīt dažādas slimības, apraksta zinātnieki pētījumā, kas publicēts "Plos One". Zinātnieki arī apgalvojot, ka šo patogēnu pārnēsājošās ērces konstatētas arī valsts dievidaustrumu daļā, kas līdz šim tika uzskatīta par brīvu no inficētām ērcēm.

Konstatēts, ka ar Borēlijas baktērijām bija inficētas 5% pētījuma ietvaros savāktās ērces.

Ik gadu ar Laimas boreliozi inficējoties aptuveni 100 līdz 200 cilvēku, bet pacientu organizācijas un daļa ārstu apgalvo, ka šie skaitļi ir pārāk mazi.

Jaunākais pētījums liecina, ka daļa ērču varētu pārnēsāt citu slimību, kurai ir līdzīgi simptomi kā Laimas boreliozei.

Veselības aprūpes speciālisti norāda, ka vislabākā profilakse ir izvairīties no ērces koduma: atrodoties dabā vienmēr vilkt garās bikses un to staras sabāzt zeķēs, kā arī lietot ķīmiskus līdzekļus, kuri atbaidot ērces.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu