Allas Pugačovas ceļš uz slavu. Pirmā padomju popzvaigzne un sekssimbols (9)

1. daļa
Foto: Ieva Čīka/LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Tautas māksliniece", "primadonna" un "PSRS sekssimbols" - Krievijas estrādes leģenda Alla Pugačova savā vairāk kā pusgadsimtu garajā karjerā ir dēvēta dažādi. Zvaigznes dzīvē nav trūcis slavas, kas ne vienmēr ir bijusi patīkama, un vēl šobrīd sieviete mediju telpā tiek vērtēta neviennozīmīgi. Dziedātāja nesen nosvinējusi savu 70. dzimšanas dienu - portāls "Apollo" atskatās, kāds ir bijis slavenās dziedātājas ceļš pretī slavai.

Primadonnas bērnība un ģimene

Abi Allas Pugačovas vecāki ir bijuši frontē - tēvs pēc atgriešanās civilajā dzīvē sācis strādāt apavu fabrikā, māte - personāla vadības jomā.

Foto: Allas Pugačovas māte Zinaīda

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ALLA PUGACHEVA (@alla_orfey) on

Alla ir vidējā atvase trīs bērnu ģimenē, tiesa, viņas vecākais brālis Genādijs miris jau bērnībā. Vēl ģimenē bijis jaunākais brālis Jevgēņijs, kurš no pasaules atvadījies 2011. gadā. Alla Pugačova dzimusi 1949. gada 15. aprīlī, Maskavā.

Vecāki ātri vien pamanījuši meitas muzikalitāti un divus gadus pirms vispārējās izglītības uzsākšanas meitu sūtījuši mācīties mūzikas skolā. 

Foto: Pioniere Pugačova

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ALLA PUGACHEVA (@alla_orfey) on

Primadonna vispārējās plūsmas mācībās nav bijusi teicamniece, taču tas pusaudzei nav bijis pārlieku svarīgi - viņu daudz vairāk uztraukuši panākumi mūzikas skolā. Meitenei bijis īpašs talants klavierspēlē un viņas pedagogi paredzējuši, ka meiteni gaida spoža pianistes karjera.

Tiesa, Allai bijuši citi plāni - pēc astoņu klašu izglītības pabeigšanas 1964. gadā, pusaudze iestājusies mūzikas konservatorijas diriģentu un kora mākslinieku nodaļā.

Pirmie panākumi

Tikai pēc gada mācību mūzikas konservatorijā, jauno meiteni ievēroja komponisti Levons Merabovs un Mihails Taņičins, un piedāvāja ierakstīt dziesmu ar nosaukumu "Robots".

Dziesmu atskaņoja PSRS ļoti populārajā raidījumā "Labrīt!". Dziesma guva negaidītus panākumus un to savās versijās izpildījušas daudzas estrādes dziedātājas. Uz radioraidījumu pienākušas vēstules ar lūgumu, lai jaunā dziedātāja izpilda vēl kādu dziesmu. Tobrīd komponists Vladimirs Šainskis meklēja izpildītāju savai dziesmai "Kā lai es iemīlos" un izvēlējās Allu.

Dziesma kļuva ārkārtīgi populāra un ieguva pirmo vietu radiokonkursā "Mēneša melodija". Komponists piedāvājis izpildītājai iedziedāt arī nākamo viņa dziesmu, kas atkal uzvarēja skatītāju balvu radiokonkursā. 

Komponistu savienība apvainojusi radiostaciju balsošanas rezultātu falsifikācijā, taču uzvara tika pasludināta par godīgu.

Tālāk sekoja dažādi braucieni, tostarp arī uz Rietumsibīriju, lai "stiprinātu tur strādājošo garu", kā arī piedalīšanās dažādos kolektīvos un konkursos.

Kad meitene 1968. gadā beidzot uz ilgāku laiku atgriezusies konservatorijā, viņu gaidījis nepatīkams pārsteigums - veiksmīgā dziedātāja nav spējusi nokārtot beigu eksāmenus.

Viņu nosūtījuši uz kādu no Maskavas skolām piecus mēnešus ilgā praksē, kur tā nostrādājusi par mūzikas skolotāju. 1968. gadā Allai Pugačovai tomēr izdevās nokārtot gala pārbaudījumus un viņa saņēma diplomu par vidējo specializēto izglītību.

Dzīve, privātā dzīve un cirks

Neskatoties uz iegūto specialitāti, jaunā dziedātāja nesāka vadīt kori - tā vietā viņa kļuva par estrādes un cirka mākslinieku mācību iestādes brigādes koncertmeistari. Viņa ar trupu ceļojusi pa dažādiem Krievijas ciemiem, izklaidējot skatītājus ar muzikāliem un cirka priekšnesumiem. Šajā kolektīvā viņa iepazinusies ar savu pirmo vīru - Mikolasu, ko sieviete mīļi saukusi par Mišu. 

Foto: Alla Pugačova 27 gadu vecumā

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ALLA PUGACHEVA (@alla_orfey) on

Alla Pugačova ar Mikolasu Orbaku satikusi Maskavas Cirka estrādes skolā. Pirms došanās uz Cirka estrādes skolu, Pugačovai izzīlējusi: pirmais vīrietis, ko Alla satiks šajā skolā, kļūs par viņas vīru. Tas izrādījās koncertbrigādes veidotājs Aleksandrs Forgets, kas, pēc nostāstiem, nevarēja kļūt par Pugačovas vīru, jo par sievietēm neinteresējās, tāpēc Alla ievēroja otro skolā satikto vīrieti - rudmatainu gara auguma puisi vārdā Mikolass Edmunds Orbaku.

Šajā laikā Pugačovai piedāvāts iedziedāt dziesmu kinofilmai "Karalis - briedis". Lai arī viņas vārds filmas titros neparādījās, dziedātāja par to saņēma tiem laikiem labu honorāru. 

Pugačova pēc četrus mēnešus ilgām attiecībām piedāvājusi Mišam abu attiecības noformēt juridiski - tas Pugačovai šķitis ātrākais ceļš, kā attālināties no vecāku aizgādniecības.

Par viesizrāžu honorāriem pāris iegādājies Čehijā ražotu 600 rubļus vērtu sekciju, kāzu kleitu un uzvalku, kā arī noīrējuši banketu zāli kāzām vienā no Maskavas kafejnīcām. Cirka estrādes skolas direktors (kas bijis tautas deputāts) sagādājis kāzu dāvanu - 17 kvadrātmetrus lielu dzīvokli Pugačovas vecāku mājā.

1971. gada maijā Allai un Mikolasam piedzima meita — tagad pazīstamā dziedātāja Kristina Orbakaite. Jau divus mēnešus pēc dzemdībām Alla atsākusi strādāt. Kādā mirklī ģimene bijusi spiesta pārvākties. Tuvākajā apkārtnē visi bērnudārzi bijuši aizņemti, bet Allai nav bijis laika pieskatīt pirmdzimto, un Kristīna uz diviem gadiem aizsūtīta pie vecmāmiņas uz Kauņu.

Tur meitene iemācījusies runāt lietuviski un tikusi kristīta katoļu baznīcā. Alla daudz koncertējusi un reti redzējusi vīru, turklāt viņas milzu radošās ambīcijas nav saskanējušas ar vīra vīziju par kopdzīvi, tāpēc 1973. gadā pāris izšķīries.

Uzvara konkursā un pacelšanās superzvaigznes līmenī

Par Pugačovas zvaigžņu stundas sākumu var uzskatīt 1975. gada 8. jūniju - soliste uzvarēja dziesmu konkursā "Zelta Orfejs" Bulgārijā, skumja klauna tērpā izpildot dziesmu "Arlekīns". Gūtā uzvara pilnībā pārvērta Allas Puga turpmāko dzīvi — pēc konkursa iznāca viņas pirmā skaņuplate, kas tika pārdota vairāk nekā 10 miljonos eksemplāru.

Salīdzinājumam - tas ir tikpat, cik Madonnas 1984. gada ierakstam "Like a Virgin".

Zvaigznes popularitāte tikai auga, taču īstenu slavu visā bijušās Padomju savienības kultūrtelpā dziedātāja ieguva 1976. gadā ar piedalīšanos filmā "Likteņa ironija jeb Vieglu garu", kas popularitāti nav zaudējusi arī šobaltdien - Alla Pugačova iedziedājusi filmas kompozīcijas, kā arī ierunājusi vienu no filmas varonēm. 

Pugačovas skatuves tēls balstījies uz pieciem pamatprincipiem: dziedāt grēksūdzei līdzīgas dziesmas par savu sūro likteni, uzturēt vientuļas sievietes tēlu, atteikties no Rietumu popkultūras atdarināšanas, katru dziesmu izpildīt kā teatrālu uzvedumu un uzturēt kontrolējamu baumu plūsmu (aiziešana no skatuves un atgriešanās uz tās).

Šī sabiedrisko attiecību stratēģija populāro dziedātāju padarīja par padomju estrādes ikonu. 

80. gadu sākumā Alla satika maestro Raimondu Paulu. Sākās viņu radošā savienība. Dziedātājai bija īpaša programma - "Pie mums viesojas Maestro", kurā komponists dziedātāju pavadīja instrumentāli.

Pugačovas un Paula sadarbība bija ārkārtīgi veiksmīga, un Krievijas publika neticēja, ka abus nesaista romantiskas attiecības. Kāpēc? Neraugoties uz Allas personīgo dzīvi (tobrīd dziedātāja bija precējusies ar otro vīru), viņai blakus nekad nebija cilvēks, ko par dziedātājas cienīgu uzskatītu arī "publika", tāpēc skatītāji šo varoni gribēja ieraudzīt rāmajā un noslēpumainajā latvietī, kurš eleganti sēdēja pie klavierēm. Par viņiem runāja daudz.

Klīda baumas, ka Pauls uzdāvinājis Allai baltu flīģeli, uz kura viņi mīlējušies. Runāja, ka Pugačova salauzusi Paula sievai roku.

Bet, lai arī cik vīlusies būtu pēc skandāliem alkstošā publika, baumas izrādījušās nepatiesas.

Slavas tumšā puse

Dziedātājas balss un uzstāšanās seksapīls diemžēl uzrunājis arī "fanu", kurš no dziedātājas vēlējies krietni vairāk nekā vienkārši dziesmas. Septiņdesmito gadu beigās Pugačovu izvarot un nogalināt bija izplānojis maniaks Anatolijs Nagijevs. Puisis Pugačovas daiļradi iepazinis kolonijā, kur nokļuvis 17 gadu vecumā par seksuāla rakstura noziegumiem.

Ieslodzījumā viņš ticis pie iespējas vadīt vietējo radio un tā izdzirdējis Pugačovas pirmo solo albumu.

Pēc izlaišanas puisis devies uz Maskavu ar mērķi izsekot dziedātāju. 

  • 1979. - 1980. gadā nogalinājis vismaz sešas sievietes, izceļoties ar īpašu nežēlību. Visas maniaka upures esot bijušas vizuāli līdzīgas zvaigznei. 
  • 1980. gada septembrī viņš tika apcietināts, pēc nepilna gada viņam piesprieda nāvessodu nošaujot.
  • Taču pēc mēneša, kad noziedznieku veda uz soda izpildes vietu, viņš izmuka.
  • Nagijevu tvarstīja divus mēnešus, aresta laikā sašāva, taču ārstiem ar pūlēm izdevies glābt puiša dzīvību.

Neskatoties uz to, 1981. gada oktobra beigās 23 gadus vecajam sērijveida slepkavam beidzot izpildīja nāvessodu.

Tikmēr Alla ieguva vēl lielāku popularitāti – pie viņas ar sadarbības piedāvājumiem ieradās pat Benijs Andersons un Bjorns Ulveuss no slavenās grupas  "ABBA" un viens no rokoperas "Jesus Christ Superstar" autoriem Tims Raiss. Lai arī ko viņi būtu piedāvājuši, Pugačova visiem atteica...

Liktenis Allai Pugačovai turpmāk nesa arvien jaunas slavas virsotnes, kuras papildinājušas arī personīgās dzīves likstas. Dziedātājas uzstāšanās pulcējušas izpārdotus stadionus, bet privātā dzīve piesaistījusi avien plašāku publikas interesi. Alla Pugačova baudījusi spožu karjeru Padomju Savienības pēdējos gados un pēc tās sabrukšanas, taču īpašu uzmanība pievērsta primadonnas skandalozajām attiecībām ar jaunākiem vīriešiem (viens no tiem sievietes uzmanību iekarojis, tai uz numuriņu atsūtot paša ķertu buti).  Par dziedātājas izvēli nedzemdēt, nožēlu, plastiskajām operācijām un klīnisko nāvi - stāsta otrajā daļā portālā "Apollo".

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu