Erdogans aicina Trampu veidot darba grupu par Krievijas raķešu sistēmu "S-400" (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirmdien, 29. aprīlī, telefonsarunā ASV prezidentam Donaldam Trampam ierosinājis izveidot darba grupu jautājumā par Krievijas raķešu sistēmas "S-400" iegādi, ko iecerējusi Turcija, ar to izsaucot ASV neapmierinātību.

Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-400" piegāde Turcijai varētu notikt pat agrāk nekā jūlijā, vēl šomēnes prognozēja Erdoans.

ASV savukārt paziņojušas, ka aptur visas piegādes un sadarbību ar Turciju iznīcinātāju "F-35" programmā pēc tam, kad Turcija uzstāja uz Krievijas ieroču sistēmas pirkšanu.

ASV amatpersonas ir paudušas bažas par to, ka NATO dalībvalsts Turcijas militārā sadarbība ar Krieviju var novest pie tā, ka Krievija iegūtu "F-35" datus, lai uzlabotu "S-400" precizitāti rietumvalstu lidaparātu notriekšanai.

Pentagons paziņoja, ka ir sācis meklēt citus avotus "F-35" detaļu ražošanai, kuras tika izstrādātas Turcijā.

Krievijas ieroču sistēmas iegāde ir ļoti neparasts solis NATO dalībvalstij.

Turcijai un ASV ir arī domstarpības par Sīrijas konfliktu, Irānas kodolvienošanos un ASV konsulāro darbinieku aizturēšanu.

Daudzas ASV amatpersonas paudušas bažas par Turcijas attālināšanos no NATO un Ankaras un Maskavas attiecību uzlabošanos. Doma, ka Krievijas eksperti vai amatpersonas atradīsies Turcijas bāzēs, kurās būs arī "F-35", daudzām ASV amatpersonām ir neiedomājama.

Spriedze varētu vēl vairāk palielināties, ja Turcija tiešām iegādāsies "S-400" no Krievijas. Tādā gadījumā ASV var piemērot Ankarai sankcijas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu