Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu plaši svinēs arī ārvalstīs (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Brīvības piemineklis Latvijas proklamēšanas 100.gadadienā.
Brīvības piemineklis Latvijas proklamēšanas 100.gadadienā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu 4. maijā plaši svinēs arī ārvalstīs - svētkos kopā sanāks vismaz 14 valstīs vairāk nekā 25 sarīkojumos, liecina informācija diasporas portālā "latviesi.com".

Svētkus svinēs ASV, Austrijā, Austrālijā, Beļģijā, Dānijā, Igaunijā, Itālijā, Īrijā, Jaunzēlandē, Kanādā, Norvēģijā, Spānijā, Vācijā un Zviedrijā.

Latviešu kopienas, biedrības un organizācijas par godu svētkiem rīkos nometnes, skrējienus, koncertus, dziedās dziesmas, skatīsies teātra izrādes un jaunākās filmas, arī pulcēsies piknikos un dievkalpojumus.

» 4. maijā Latvijā tiks plaši svinēti Baltā galdauta svētki

Tā, piemēram, Itālijā, netālu no Florences, ap 100 latvieši no Itālijas, Luksemburgas un Latvijas līdz pat 5. maijam pulcēsies ģimeņu nometnē. Dalībnieki varēs piedalīties latviešu valodas, vēstures un rokdarbu nodarbībās. Tāpat vecāki varēs noskatīties Latvijas simtgades filmu "Homo Novus", savukārt bērni - animācijas filmu "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi". Notiks arī Itālijas latviešu kora "Saule" koncerts un citas aktivitātes.

Savukārt Toronto izskanēs koncerts "Es savu Tēvzemi dzirdu", kurā būs fragmenti no Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas "Lāčplēsis". Koncertā kopā pulcēsies Toronto apkaimes latviešu mūziķi Valdis Jevtejevs, Kaspars Reinis, Teika Matisons, Ivars Gaide un ansambļa "Skanda" diriģents un komponists Jānis Beloglāzovs, ērģelniece Anita Gaide un čellists Juris Ķeniņš.

Austrijas galvaspilsētā Vīnē latvieši kopīgiem spēkiem grasās noskriet 101 kilopetru garu stafeti. Pēc sportiskajām aktivitātēm Latvijas vēstniecības dārzā sekos svinīgā daļa, kurā uzstāsies Vīnes latviešu bērnu ansamblis. Pasākumā darbosies arī grāmatu maiņa. Svētkus svinēs arī Austrijas pilsētā Grācā, piedaloties Tukuma bērnu ansamblim "Varavīksne".

Svētkus svinēt kopā aicina arī Latviešu centrs "Bērzaine" Dienvidvācijas pilsētā Freiburgā. Tur paredzēts svētku dievkalpojms, sadziedāšanās un svētku turpinājums ar sarunām. Vācijā Latvijas valsts svētkus svinēs arī Minsterē un Hamburgā.

Plaša programma gaidāma arī Dublinā. 4. maijā tautieši kāps Svētā Patrika kalnā, kura galotnē dziedās valsts himnu, taču kalna pakājē uz galdiem klās baltus galdautus un svinēs svētkus. Savukārt svētdien, 5. maijā, visi aicināti pulcēties uz svētku dievkalpojumu Svētā Pētera draudzes namā. Dievkalpojumā piedalīsies arī Ventspils vokālās grupas, taču vēlāk koncertu sniegs Ventspils jauktais koris "Kalve".

Tāpat svinības neizpaliks Kraistčērčā, Melburnā, Adelaidē, Stokholmā, Malmē, Briselē, Bergenā, Tartu, Veljē, Madridē, Kalamazū un Sentpītersbērgā.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu