ANO eksperti: Lielbritānijas tiesas Asanžam piespriestais 50 nedēļu cietumsods ir nesamērīgs (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Victoria Jones / AP

Lielbritānijas tiesa lēmums piespriest 50 nedēļu cietumsodu tīmekļa vietnes "WikiLeaks" dibinātājam Džūljenam Asanžam par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012. gadā ir nesamērīgs, piektdien paziņojusi ANO Darba grupa patvaļīgas aizturēšanas jautājumos.

2012. gadā Asanžs patvērās Ekvadoras vēstniecībā pēc tam, kad Lielbritānijas tiesnesis bija izdevis rīkojumu par viņa izdošanu Zviedrijai, kur Asanžs bija apsūdzēts seksuālā uzbrukumā un izvarošanā.

Asanžs apgalvoja, ka šīs apsūdzības esot iegansts, lai viņi izdotu ASV, kur viņam būtu jāatbild tiesas priekšā par slepenu ASV dokumentu publicēšanu "WikiLeaks" vietnē.

Zviedrijā Asanža lieta vairs netiek izmeklēta, un izdošanas prasība nav spēkā.

Lielbritānijas policija 11. aprīlī aizturēja Asanžu un aizveda viņu no Ekvadoras vēstniecības Londonā pēc tam, kad Ekvadoras prezidents Lenins Moreno atcēla viņam piešķirto diplomātisko aizsardzību. Asanžs pēc politiskā patvēruma piešķiršanas bija pavadījis vēstniecības ēkā septiņus gadus.

Ekvadora arī atņēma Asanžam savu pilsonību, kas viņam bija piešķirta 2017. gadā toreizējā Ekvadoras prezidenta Rafaela Korreas laikā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu