Iespējams, atrastas bēdīgi slavenā Ziloņcilvēka mirstīgās atliekas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džozefs Meriks jeb Ziloņcilvēks
Džozefs Meriks jeb Ziloņcilvēks Foto: Public Domain

Džozefa Merika jeb Ziloņcilvēka biogrāfe uzskata, ka viņai izdevies atrast bēdīgi slavenā, deformētā vīra atliekas, kurš miris pirms 130 gadiem Londonas slimnīcā, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Merika skelets pēc viņa nāves tika saglabāts Londonas Karaliskajā slimnīcā, bet mīkstie audi tika apglabāti līdz šim nevienam nezināmā vietā.

Grāmatas "Džozefs: Ziloņcilvēka dzīve, laiks un vietas" autore Džo Vigore-Mangovina apgalvo, ka Ziloņcilvēka atliekas ir apglabātas nemarķētā kapavietā Londonas pilsētas kapos. Pie šāda atklājuma viņa nonākusi, kad izpētījusi viktoriāņu kapsētas ierakstus no gada, kad nomira Meriks.

Foto: Public Domain

"Kad man jautāja par to, es automātiski atbildēju, ka Meriks noteikti ir apglabāts turpat, kur Džeka Uzšķērdēja upuri, jo tie mira tajā pašā rajonā, kur viņš.

Šī ideja man vēlāk ieķērās galvā, tāpēc es nolēmu paokšķerēt pa Londonas pilsētas kapu un krematorijas tā laika arhīva ierakstiem. Es izpētīju ierakstus astoņu nedēļu periodā un, lūk, otrajā lappusē uzdūros Džozefa Merika vārdam," stāstīja Vigore-Mangovina.

Par spīti tam, ka vēl jāveic mirstīgo atlieku analīze, biogrāfe, kura ir veikusi pamatīgu pētījumu, lai uzrakstītu savu grāmatu, apgalvo, ka ir 99% droša par sava atklājuma patiesumu. Tas ir tāpēc, ka kapsētas arhīva ierakstā bija norādīts, ka mirušais dzīvojis Londonas slimnīcā, kur Meriks patiešām pavadīja pēdējos savas dzīves gadus. Turklāt mirušais bija tikpat vecs, cik Meriks.

Ierakstā arī pieminēts slimnīcas darbinieks Vinns Beksters – tas pats cilvēks, kurš izmeklēja Merika nāves apstākļus.

"Pārāk daudzas lietas un apstākļi sakrīt, lai tā būtu vienkārša nejaušība," piebilda Vigore-Mangovina.

Džozefa Merika dzīve reizē bija fascinējoša un traģiska. Viņa fiziskās deformācijas padarīja viņu par apsmieklu tā laika sabiedrībai un par ārkārtīgi interesantu objektu ārstiem.

Foto: Public Domain

Džozefs Meriks jeb tā dēvētais Ziloņcilvēks piedzima 1862. gada 5. augustā kā pilnīgi normāls un veselīgs bērns. Aptuveni četru gadu vecumā uz zēna miesas sāka parādīties izaugumi, deformējās galvaskauss un āda kļuva rupja un pelēka kā zilonim. Merikam kļūstot vecākam, slimība progresēja, liekot viņam kļūt par pasaulē bēdīgi slavenāko cilvēku, kas cieta no fiziskas kroplības.

Džozefa Merika traģiskā dzīve un nāve spilgti attēlota slavenā amerikāņu kinorežisora Deivida Linča (David Lynch) 1980. gadā uzņemtajā mākslas filmā "Ziloņcilvēks" ("The Elephant Man"), kas tiek uzskatīts par vienu no viņa labākajiem darbiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu