Latvijas hokeja izlase pēdējās minūtēs cieš zaudējumu Šveices izlasei (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lauris Dārziņš un Oskars Cibuļskis
Lauris Dārziņš un Oskars Cibuļskis Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas hokeja izlase svētdien Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā pasaules čempionāta otrajā spēlē ar rezultātu 1:3 (0:0, 1:1, 0:2) piekāpās pērnā gada vicečempionei Šveicei.

Latviešiem izcēlās Miks Indrašis, bet Šveices izlases labā guva Gregorī Hofmans, Niko Hišīrs un Simons Mozers.

Uzvara pār Šveici palielinātu Latvijas izredzes spēlēt ceturtdaļfinālā, jo tādā gadījumā tiktu uzveikta viena no četrām apakšgrupas favorītēm.

Mačs iesākās ar aktīvu hokeju abu komandu izpildījumā, taču nevienai komandai neizdevās izmantot bīstamus momentus. Pirmās lielās izdevības pie pretinieku vārtiem, bija spēles astotajā minūtē, kad Šveices mieru ar vairākiem metieniem vienā uzbrukumā apdraudēja Ronalds Ķēniņš, Rūdolfs Balcers un Kristaps Sotnieks. Pāris minūtes vēlāk haosu pretinieku vārtu priekšā izmantoja Balcers, kura raidīto ripu apturēja šveiciešu vārtsargs Leonardo Dženoni.

Perioda otrajā pusē Latvija pēc asumiem pie Šveices vārtiem palika mazākumā, tomēr pašaizliedzīgi bloķējot metienus un lieliski vārtos stāvot Elvim Merzļikinam, latvieši nosargāja savus vārtus neskartus. Trīs minūtes pirms perioda beigām līdz pretinieku vārtiem aizlauzās Balcers, taču metiens no neērtās puses bija pārāk viegls kumoss Dženoni. Pāris minūtes pirms trešdaļas beigām laba izdevība bija šveiciešu veterānam Andresam Ambīlam, bet kopīgiem spēkiem viņa centieni atklāt mača rezultātu tika neitralizēti.

Otrā perioda otrajā minūtē Balcers uz pārkāpumu izprovocēja Kevinu Fialu, latviešiem nopelnot pirmo vairākumu spēlē. Tajā Latvijas hokejisti vairākas reizes meta pa vārtiem, taču izmantot viena vīra pārspēku nespēja. Pēc tam jau otrā laukuma galā spēlē atkal vajadzēja iesaistīties Merzļikinam, bet nedaudz vēlāk Ralfs Freibergs paklupināja Ambīlu, un Latvija jau bija spiesta spēlēt mazākumā. Šveicieši savā vairākumā pie iespējām tā arī netika, latviešiem saglabājot 0:0 uz rezultāta tablo.

Galerija: Pasaules čempionāts hokejā: Latvija - Šveice

Turpinājumā pretinieki uzbruka arvien agresīvāk, līdz sešas minūtes pirms otrā perioda beigām atklāja cīņas rezultātu. Komandai aizsardzības zonā spēlējot pasīvi, Merzļikins pameta savu cietoksni, kā rezultātā vārti bija tukši, tajos ripu iemetot viņa bijušajam komandas biedram Hofmanam. Ātri vien Latvija nopelnīja vairākumu, kuru ar zibenīgu metienu no iemetienu apļa realizēja Indrašis, kuram asistēja šajā čempionātā rezultatīvi spēlējošais Balcers.

Četras minūtes pirms trešdaļas beigām Latvija tika pie vēl viena vairākuma, kurā bīstami pa vārtiem uzmeta Uvis Balinskis. Pēc tā nerealizēšanas mazākumā jau spēlēja Latvija - par spēli ar augstu paceltu nūju 2+2 minūšu sodu dabūja Indrašis. Pusotru minūti pirms trešdaļa beigām Lauris Dārziņš izmeta ripu ārpus laukumā, kā dēļ latvieši nonāca jau trijatā pret pieciem šveiciešiem.

Ar Merzļikina gādību gan lielais, gan parastais mazākums tika izturēts, bet, tuvojoties perioda vidum, Latvija pati tika pie iespējas spēlēt vairākumā - par Riharda Bukarta turēšanu tika noraidīts Kristofs Bertšči. Pāris minūtes vēlāk Bukarts atnesa vēl vienu vairākumu, bet pēc pārkāpuma pret Indraši jau Latvija bija tā, kas spēlēja piecatā pret trijiem.

Lielajā vairākumā Latvija iespieda šveiciešus pie vārtiem, taču lieliski spēlēja Dženoni. Turpinājumā spēles temps nedaudz rimās, bet pie pirmā saasinājuma vārtus guva pretinieki. Pēc neuzmanīgas spēles pie saviem vārtiem Merzļikinu pārspēja 2017.gada Nacionālās hokeja līgas (NHL) 2017.gada drafta pirmais numurs Niko Hišīrs, kurš bija precīzs trīsarpus minūtes pirms pamatlaika beigām.

Priekšpēdējā minūtē Merzļikins tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju, un latvieši nostājās pretinieku aizsardzības zonā. Tomēr 45 sekundes pirms finālsvilpes Simons Mozers no asa leņķa raidīja ripu tukšos Latvijas izlases vārtos, pieliekot punktu savai uzvarai.

Sestdien savā pirmajā mačā Latvijas hokejisti ar 5:2 apspēlēja Austriju, kamēr pasaules vicečempione Šveice ar 9:0 sagrāva Itāliju.

Nākamo maču Latvijas izlase aizvadīs otrdien, kad plkst.17.15 tiksies ar Itāliju. Divas dienas vēlāk plkst.21.15 gaidāma cīņa ar Čehijas valstsvienību, bet pēc tam sekos spēles ar Krieviju (18.maijs plkst.13.15), Zviedriju (20.maijs plkst.17.15) un Norvēģiju (21.maijs plkst.17.15).

B grupas kopvērtējumā Krievija, Čehijai un Šveicei ir maksimāli iespējamie seši punkti divās spēlēs, kamēr pa trim punktiem iekrājušas Latvija un Zviedrija, bet bez punktiem ir Austrija, Norvēģija un Itālija.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs no 10. līdz 21.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija. Abas komandas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Latvijas izlases rindām ātrāk kā citus gadus pievienojās šogad Nacionālajā hokeja līgā (NHL) debitējušie Rūdolfs Balcers un Teodors Bļugers. Uzbrucēji šosezon hokeja Mekā izcēlās attiecīgi ar 14 un desmit rezultativitātes punktiem. Tāpat sastāvā šogad ir pieredzes bagātais Lauris Dārziņš, kurš iepriekšējo reizi pasaules čempionātā spēlēja 2015.gadā, kad izcēlās ar trīs gūtiem vārtiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm. Savukārt otrdien NHL Stenlija kausā zaudējumu piedzīvoja vārtsarga Elvja Merzļikina pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets" un viņš izlasei pievienojies Bratislavā.

Debija pasaules čempionātos ir uzreiz sešiem hokejistiem - vārtsargam Gustavam Grigalam, kā arī uzbrucējiem Oskaram Batņam, Emīlam Ģēģerim, Tomam Andersonam, Rihardam Marenim un Mārtiņam Dzierkalam.

Latvijas hokeja izlases kapteinis čempionātā ir pieredzējušais uzbrucējs Lauris Dārziņš, kura asistenti ir aizsargs Kristaps Sotnieks un uzbrucējs Roberts Bukarts.

Sotniekam šis ir 11.pasaules čempions pēc kārtas, bet vispieredzējušakais ar savām nu jau 13.meistarsacīkstēm ir Guntis Galviņš. Devīto reizi čempionātā piedalās Dārziņš un Gints Meija, astotās meistarsacīkstes ir Mikam Indrašim un Ronaldam Ķēniņam, bet savu septīto turnīru elites divīzijā sagaidījuši Oskars Cibuļskis un Roberts Bukarts.

Šogad čempionātā izlasei jāiztiek bez vairākiem pamatsastāva spēlētājiem. Jau priekšlaicīgi bija zināms, ka šogad nevarēs palīdzēt pieredzējušais uzbrucējs Mārtiņš Karsums, kurš pērn atgriezās valstsvienībā. Tāpat izlasē neredzēsim NHL un AHL spēlējošosuzbrucējus Zemgu Girgensonu un Ņikitu Jevpalovu, jo abi sportisti šovasar vēlas koncentrēties jaunu līgumu noslēgšanai. Šogad būs jāiztiek arī bez vārtsargiem Jāņa Kalniņa, Ivara Punnenova un uzbrucējiem Andra Džeriņa, Edgara Kuldas, Vitālija Pavlova un Miķeļa Rēdliha, tāpat pēdējā dienā pirms došanās uz čempionātu noskaidrojās, ka valstsvienības ilggadējais līderis Kaspars Daugaviņš potītes traumas dēļ nedosies uz meistarsacīkstēm.

Zīmīgi, ka šogad tikai otro reizi kopš 2002.gada izlasē nav redzams neviens no brāļiem Rēdlihiem, jo ne Miķelis, ne Jēkabs, ne Krišjānis tajā nespēlē, lai gan pēdējais no viņiem centās iekļūt komandā.

Tikmēr šīs dienas pretiniece Šveice uz pasaules čempionātu ieradusies ar četriem NHL spēlētājiem sastāvā. Šajā turnīrā ikdienā spēlē aizsargi Janniks Vēbers un Romāns Josi, kuri pārstāv Nešvilas "Predators", kā arī uzbrucēji Kevins Fiala un Niko Hišīrs, kuri spēlē attiecīgi Minesotas "Wild" un Ņūdžersijas "Devils" vienībās. Josi šosezon ar 14 vārtiem un 41 rezultatīvu piespēli bija devītais rezultatīvākais aizsargs NHL regulārajā čempionātā.

Starp 25 hokejistiem ir 14 spēlētāji, kuri pērn Kopenhāgenā izcīnīja sudraba medaļas.

Šveices hokeja izlase ir trīskārtēja pasaules vicečempione, pēdējo reizi sudrabu izcīnot pērn. Tāpat tās kontā ir sešas bronzas medaļas, kas gūtas pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un piecdesmitajos gados.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas izlase ar Šveici pasaules čempionātos tikušās 14 reizes, bet izdevies gūt tikai divas uzvaras, kamēr divreiz spēlēs neizšķirti un desmit reizes zaudēts. Abas komandas savā starpā tikās arī šī pavasara sagatavošanās ciklā, kad šveicieši savā laukumā svinēja uzvaras ar 4:1 un 2:0.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase aizvadīja sešas pārbaudes spēles, divreiz tiekoties ar Francijas, Krievijas un Šveices izlasēm. Sagatavošanās ciklu valstsvienība iesāka viesos 19.aprīlī ar uzvaru 3:2 pēcspēles metienos pār Franciju, bet pēc divām dienām izlase atzina šīs pašas komandas pārākumu ar 0:2. Nākamās divas spēles tika aizvadītas uz "Arēnas Rīga" ledus, kur Boba Hārtlija trenētā komanda spēkojās ar zvaigžņoto Krievijas izlasi, pirmo spēli zaudējot ar 2:4, bet dienu vēlāk, 25.aprīlī Latvijas izlase ar 2:1 svinēja savu otro uzvaru. Pēdējās divas pārbaudes spēles valstsvienība aizvadīja Šveicē, abos mačos tika piedzīvoti zaudējumi ar 1:4 un 0:2.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Latvijas izlases bilance pārbaudes spēlēs ir nedaudz labāka. Ja pērn pirms gaidāmā pasaules čempionāta izlase bija zaudējusi 11 pārbaudes mačos pēc kārtas, šogad sešās aizvadītajās cīņās izdevās gūt divus panākumus un demonstrēt saturīgu spēli arī pret tādu hokeja grandu kā Krievija.

Pagājušajā gadā Latvijas izlase pasaules čempionātā izcīnīja četras uzvaras un cieta trīs zaudējumus, kas ļāva kvalificēties ceturtdaļfinālam, tomēr tajā tika piedzīvots zaudējums ar 2:3 tā čempionāta uzvarētājai Zviedrijai. Valstsvienība planētas meistarsacīkšu labāko astoņu komandu pulku sasniedza pirmo reizi kopš 2009.gada.

Pērn pasaules čempionāta finālā Zviedrijas izlase pēcspēles metienos ar 3:2 uzvarēja Šveices izlasi, gūstot otro titulu pēc kārtas, savukārt bronzu ieguva ASV izlase, kas čempiontitulu nav izcīnījusi jau kopš 1960.gada.

Hokeja čempionātam veltītajā LETA sadaļā (" pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas hokeja izlases gaitām un panākumiem, bet arī citu komandu rezultātiem un čempionāta aktualitātēm.

Latvijas hokeja izlases sastāvs:

vārtsargi - Elvis Merzļikins (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Kristers Gudļevskis (Rīgas "Dinamo"), Gustavs Grigals (Aļaskas-Fērbenksas Universitāte, NCAA);

aizsargi - Uvis Balinskis, Kristaps Zīle, Kristaps Sotnieks (visi - Rīgas "Dinamo"), Ralfs Freibergs (Zlīnas "PSG Berani", Čehija), Artūrs Kulda (Čerepovecas "Severstaļ", KHL), Oskars Cibuļskis (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskās koledža, NCAA), Edgars Siksna (Karagandas "Sarjarka", VHL), Guntis Galviņš (Tršinecas "Ocelārži", Čehija);

uzbrucēji - Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Miks Indrašis (Maskavas "Dinamo", KHL), Rihards Bukarts (Diseldorfas EG, Vācija), Gints Meija, Oskars Batņa, Emīls Ģēģeris, Mārtiņš Dzierkals, Rihards Marenis, Lauris Dārziņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Roberts Bukarts (Prāgas "Sparta", Čehija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Teodors Bļugers (Pitsburgas "Penguins", NHL), Rūdolfs Balcers (Otavas "Senators", NHL), Toms Andersons ("Langenthal", Šveice), Māris Bičevskis ("Mountfield").

Šveices hokeja izlases sastāvs:

vārtsargi - Reto Berra ("Fribourg-Gotteron"), Leonardo Dženoni ("Bern"), Roberts Maiers (Ženēvas "Servette");

aizsargi - Rafaels Diass ("Zug"), Mihaels Fora ("Ambri-Piotta"), Lukass Friks, Žoels Genaci (abi - "Lausanne"), Janniks Vēbers, Romāns Josi (Nešvilas "Predators", NHL), Romēns Lēfels ("Lugano"), Janiss Mozers ("Biel-Bienne");

uzbrucēji - Andress Ambīls ("Davos"), Gregorī Hofmans, Alesji Bertadžija (abi - "Lugano"), Kristofs Bertšči ("Lausanne"), Kevins Fiala (Minesotas "Wild", NHL), Geito Hāss, Simons Mozers, Tristans Šervejs (visi - "Bern"), Niko Hišīrs (Ņūdžersijas "Devils", NHL), Filips Kuraševs (Kvebekas "Remparts", LHJMQ), Lino Marčīni ("Zug"), Vensāns Praplāns (Sprigfīldas "Thunderbirds", AHL), Damjēns Riats ("Biel-Bienne"), Noā Rods (Ženēvas "Servette").

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu