Supermini, mākslīgie nagi, spalvainas kājas... Kur ir robeža? Saruna ar etiķetes eksperti Aiju Strautmani (6)

Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tuvojoties gada siltākajam laikam, aizvien aktuālāks kļūst jautājums par to, kā ģērbties darba vidē - vai karstums ir pietiekams attaisnojums, lai ierastos darbā ar kailu nabu vai teju caurspīdīgā blūzītē? Kur ir robeža? Kas ir darba videi nepiemērots apģērbs? Kā saprast, vai apģērba gabals ir pārāk īss un nekļūt par jaunāko tenku objektu? Par to, kā izskatīties profesionāli un korekti visos gadalaikos, neatkarīgi no tā, ko rāda termometra stabiņš aiz loga, sarunā ar portālu "Apollo"  atklāj etiķetes, protokola, galda un saskarsmes kultūras eksperte un konsultante Aija Strautmane.

Uz jautājumu par to, kā ģērbties birojā, lai jutos ērti arī gada saulainajos mēnešos, eksperte atbild tieši: "Sāksim ar to, ka, ja cilvēks strādā ofisā, justies pilnībā ērti var tikai tad, kad tas pamet biroju un pārģērbjas savā mājas tērpā. Cilvēka dzīve ir sadalīta divās daļās – darba dzīvē un privātajā dzīvē. Privātajā sfērā neapšaubāmi varam darīt visu, ko vien vēlamies, ja vien tas netraucē cilvēkiem, kas ir mums blakus."

"Runājot par vasaru, stilu un etiķeti kopumā, vienmēr cilvēkiem saku tā – cilvēks dzīvē drīkst darīt pilnīgi visu, tikai jāzina, kad, kur un kāpēc viņš to dara. Ja cilvēks var uz šiem jautājumiem atbildēt, patiesībā kļūdīties nemaz nevar," norāda Strautmane.

Viņa pauž - siltais laiks nav uzskatāms par attaisnojumu etiķetes aizmiršanai, turklāt tas vienlīdz attiecas gan uz kungiem, gan dāmām. "Ofiss ir lietišķa vide, kurā cilvēki slēdz līgumus, satiekas ar biznesa vai lietišķajiem partneriem. Ir jāatstāj noteikts iespaids par sevi un savu darbavietu," bilst eksperte.

"Nav tā, ka 21. gadsimtā sākusies pilnīgi jauna ēra – kāds ir atcēlis uzvalkus, kostīmus, pāri palikušas tikai uzplēstas bikses, noplēstas zeķes, paši sēžam uz netīras grīdas. Šobrīd daudziem liekas, ka viss ir mainījies. Nekas nav mainījies!" atzīst Strautmane.

Eksperte bilst, ka "joprojām pastāv noteikumi – ko cilvēki velk mugurā lietišķajās vai darba attiecībās, kādas ir manieres, arī saskarsmes kultūra."

Kā vīrietim saglabāt lietišķumu?

"Sāksim ar vīriešiem – vasaras laikā jāizvēlas gaiši pelēks vai bēšīgs uzvalks. Ja gaidāma karsta vasara, tai jāsagatavojas jau laicīgi - jāpašūdina vieglus gaiši zilus, haki krāsas, pelēkus vai bēšīgus uzvalkus no lina auduma. Tiesa, jāatceras, ka lina audumi ir dažādi – derētu pašūdināt sev darba tērpu no auduma, kas pārlieku neburzās. Mūsdienās ir pietiekami plaša izvēle, lai tā nebūtu problēma, " iesaka etiķetes pazinēja.

Eksperte atklāj: "Ja gaidāma nopietna tikšanās, nepieciešama kaklasaite, taču, ja tikšanās nav tik svarīga, var izmantot lietišķi neformālo ģērbšanās stilu – bez kaklasaites. Beigu galā, ja ir patiesi karsti un telpā nav kondicioniera, cilvēkam, ar ko esam kopā, varam pajautāt, vai drīkstam novilkt žaketi vai kaklasaiti. Neviens jau neteiks nē!"

Jautāta par to, vai ir apstākļi, kuros pieļaujams īsāks bikšu garums, eksperte kategoriski nosaka: "Šorti ofisa apstākļos nav pieļaujami! Darba laikā mums nevajadzētu demonstrēt to, ko varētu saukt par intīmajām detaļām. Spalvainas (vai nespalvainas) vīriešu kājas nav tas, kas būtu visiem jāparāda. Darbā mēs rādām tikai darbam nepieciešamo - seju un rokas, tas arī viss. Kājas nerādam!

Runājot par apaviem - jā, vasarā var izvēlēties ne tik smagas kurpes, taču sandales vai iešļūcamās kurpes nepiedien lietišķajam stilam. Lai arī pašlaik valda mode staigāt kurpēs ar basām kājām, nevajadzētu jaukt modi ar oficiāli pieņemto stilu – darbs ir oficiāla vieta, lieta un telpa. Mode lai paliek privātajā dzīvē – tajā varam ģērbties kā vien gribam un tur mums neviens neko nevar aizrādīt," piebilst eksperte.

Kā lietišķumu saglabāt dāmām?

 "Ar sievietēm ir ļoti grūti. 90% gadījumu priekšniecība pati nespēj noteikt vēlamo kārtību – tā nepietiekami detalizēti izstrādā iekšējās kārtības noteikumus, kuros būtu jāpaskaidro, kādam jābūt darbinieces tērpam.

Jāsaka, ka dāmas ir iejaukušās vīriešu lauciņā. Vēsturiski ar biznesu nodarbojās vīrieši, sievietes šajā lauciņā aktīvi darbojas vien no 20. gadsimta otrās puses. Ja reiz esam ienākušas šajā sfērā, būtu tikai korekti pieņemt darba noteikumus un valkāt lietišķu apģērbu," teic eksperte.

Strautmanes kundze atklāj, ka "sievietēm, gluži tāpat kā vīriešiem, vasaras laikā jāizvēlas gaiši kostīmi - tas gan nenozīmē, ka jāaizraujas ar rozā, dzelteniem vai spīdīgiem audumiem. Uz dāmām attiecas tā pati krāsu gamma, kas uz vīriešiem. Sievietēm ofisa vidē ir savas priekšrocības – ja vīrietim lietišķos apstākļos būtu jāvelk žakete, sievietei ir priekšrocība - viņa var zem žaketes vai kostīmkleitas nevilkt apkašā blūzi vai atļauties ierasties darbā ar ne tik garām piedurknēm. Mini svārki šajā darba etiķetē neietilpst!" 

"Svārku garumam vajadzētu būt atkarīgam no auguma – cilvēki, protams, ir dažādi.

Vai nu 5-7 cm virs ceļa (to sauc par lietišķo mini),vai līdz celim, vai 5-7 cm zem ceļa. Pirms izvēles gan būtu jānostājas spoguļa priekšā un kārtīgi jāizvērtē savs koptēls.

Sievietei arī vasarā būtu jāvalkā laiviņas. Jāsaka, ka tas ir diezgan traks apavu veids, kas sievietei bojā mugurkaulu, tas ir medinīcīniski pierādīts. Ja ir jābūt ļoti oficiālos apstākļos, labāk izvēlēties laiviņas uz papēža, taču pārējā laikā pilnībā korekti būs izvēlēties arī kurpes, kas ir ar zemāku papēdi. Tiesa, jāatceras, ka jāvelk arī zeķes – atceramies, ka oficiālā vidē mums primāri jārāda tikai seja un rokas," piebilst etiķetes konsultante.

Vai zem svārkiem vienmēr jābūt zeķubiksēm?

"Jāvelk vai nu zeķes, vai zeķubikses, bet plānas, protams. Ja nu dienā paredzēti vairāki pasākumi, vienmēr pastāv iespēja vakartērpu paņemt līdzi uz darbu vai atstāt mašīnā, lai pārģērbtos vēlāk. Vēl kāda lieta, kuru sievietes pārkāpj – pārlieka kosmētikas lietošana darba vidē. Dienas laikā pārlieku izmantot kosmētiku vispār nevajadzētu."

"Sievietes lietišķā vidē bieži "grēko" arī ar dažādiem mākslīgajiem nagiem – ar puķītēm un vēl sazin ko. Šajā mirklī mēs redzam nagus, bet pazūd tas, kas ir aiz tiem. Tas tāpat kā ar apģērbu – visa uzmanība primāri tiks vērsta kādam, kas ir tērpies sarkanā.

Tas pats attiecas arī uz matiem. Sievietei lietišķos apstākļos būtu jāpadomā, kā tos savākt gan ērtības, gan uzmanības nenovēršanas dēļ. Matus var nogriezt – līdz pleciem vai īsāk, vai arī saņemt copē. Vajadzētu izvairīties no zirgastes – ne velti tai ir šāds nosaukums.

Neviena dāma nevēlas izskatīties pēc ķēves!" saka Strautmane.

Sarunas beigās eksperte atgādina: "Jāatceras, ka jebkurš cilvēks, ienākot ofisa vidē, vērtē noteikto darbavietu pēc tās darbiniekiem. Ir daudzi stāsti par to, kā nepareizi veidots vizuālais tēls izjauc iecerēto sadarbību, jo pretī ir cilvēks, kurš ievēro lietišķo etiķeti un saprot tās nozīmīgumu. Ja esam oficiāli tērpti, mēs tomēr radam par sevi citu priekšstatu. 

Mēs visi gribam labus amatus, biznesu, finansiālus panākumus, taču vairums negrib ievērot noteikumus, ar kuriem tas būtu iespējams. Nepietiek tikai ar spēju prasmīgi runāt vai labām menedžmenta spējām – ļoti svarīgs ir vizuālais tēls."

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu